22 sept. 2022 | 18:16

Putin se răzbună pe rușii care au ieșit la proteste. Arestații au primit ordinul de încorporare

ULTIMA ORĂ
Putin se răzbună pe rușii care au ieșit la proteste. Arestații au primit ordinul de încorporare

În capitala Rusiei, Moscova, protestatarii care au fost reținuți la mitingul împotriva mobilizării rezerviștilor au primit citații pentru înrolarea obligatorie. Somația a fost înmânat deținuților de la departamentele de poliție din zonele Sokolinaya Gora, Liublino, Izmailovo, Iujnoie Tushino, Gagarinskoie și Vernadski Prospekt.

Bărbații arestați la protestele din Rusia au primit ordin de încorporare

Președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială, ceea ce înseamnă că aproximativ 300.000 de rezerviști militari vor fi recrutați pentru a susține forțele Rusiei din Ucraina. Mișcarea a venit la o zi după ce zonele ocupate din țara vecină au anunțat referendumuri anticipate.

Chemarea forțată la luptă a scos lumea în stradă, mai multe persoane protestând față de planul Kremlinului. Mai mult de 1300 de ruși se află în spatele gratiilor acum, din cauză că și-au manifestat nemulțumirea împotriva regimului de la Moscova privind mobilizarea parțială.

Soția unuia dintre cei arestați la Departamentul de Afaceri Interne din districtul Sokolinaia Gora a relatat că un comisar militar i-a înmânat personal citația pentru bărbatul ei.

„Au filmat cum i-au înmânat o citație și i-au spus că nu poate decât să o accepte, deoarece este cetățean al Federației Ruse și este obligat să se prezinte mâine la comisariat”, a declarat femeia.

Refuzul se pedepsește aspru

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel puțin unul dintre deținuți a fost amenințat cu dosar penal din cauza refuzului de a semna citația pentru încorporare. Somații au fost înmânate și la secția de poliție nr. 8 din Voronej, unde au fost duși mai mulți protestatari, relatează grupul de monitorizare OVD-Info.Vezi primul video care arată cum se desfășoară recrutarea forțată în Rusia.

Procuratura din Moscova a avertizat că participarea la proteste poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. Manifestanții ar putea fi urmăriți penal conform legilor împotriva discreditării forțelor armate și a răspândirii de „știri false” despre operațiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Mobilizarea militară parțială a generat revoltă

Miercuri, 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială în țară. Ordinul său a generat proteste în toată Rusia. Până azi-dimineață, peste 1.300 de persoane fuseseră reținute în 38 de orașe. Cele mai multe arestări s-au făcut în Moscova (536) și Sankt Petersburg (478).

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat, miercuri, că Rusia va mobiliza inițial aproximativ 300.000 de rezerviști, după ce Putin, într-un discurs televizat, a avertizat că Moscova va folosi toate mijloacele militare disponibile în Ucraina.