26 sept. 2022 | 14:26

Putin, întâlnire cu Lukașenko la Soci: „Toată Europa fierbe. Cauza noastră e dreaptă, vom învinge”

ULTIMA ORĂ
Putin, întâlnire cu Lukașenko la Soci: „Toată Europa fierbe. Cauza noastră e dreaptă, vom învinge”

„S-a prezis că Belarus și Rusia se vor prăbuși, dar cele două țări continuă să meargă mai departe, nu există nicio teamă,” a declarat președintele belarus Aleksandr Lukașenko, în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, pe 26 septembrie.

Putin și aliatul său, întâlnire pentru a reconfirma relațiile dintre Belarus și Rusia

Potrivit lui Vladimir Putin, liderii din Belarus și Rusia au programat această întâlnire în cadrul summitului OCS de la Samarkand. Inițial, șefii de stat au planificat să discute agenda bilaterală chiar în cadrul summitului, dar în cele din urmă s-a decis să aibă loc o întâlnire separată.

„Mă bucur foarte mult că ați găsit timp să veniți să discutați. Sunt multe chestiuni pe care trebuie să le discutăm. Ele se referă la situația din regiune; problemele economice pe care le-am discutat mai devreme nu sunt mai puțin importante și au legătură cu industria chimică, alimentară, îngrășăminte”, a declarat președintele Rusiei.

El a menționat că Occidentul blochează în continuare furnizarea de îngrășăminte belaruse pe piața mondială.

„Este foarte ciudat, pentru că piața globală, țările în curs de dezvoltare, au mare nevoie de aceste produse”, a subliniat șeful statului.

„Avem planuri specifice într-o serie de domenii, o serie de proiecte majore. Guvernul a finalizat, în linii mari, pregătirea acestor proiecte. Vom discuta despre toate acestea”, a adăugat Vladimir Putin.

„Vorbim mult despre planurile noastre, despre perspectivele noastre. Am analizat toate instrucțiunile pe care le-ați dat guvernului și modul în care Belarus și-a respectat partea sa de înțelegere”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

Șeful statului consideră că oamenii care își susțin țara în această perioadă merită o apreciere specială. El a vorbit despre „un moment de cotitură”, peste care, însă, Rusia va trece.

Este o perioadă dificilă. Lumea s-a întors cu susul în jos. Oamenii înțeleg acest lucru. Există tot felul de oameni, aici și acolo. Noi îi vedem. Poate că este o binecuvântare deghizată. Ceea ce se întâmplă este un anumit moment de cotitură (l-am avut în Belarus în 2020 și Rusia îl are acum).  Nu este nimic rău în asta”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

Lukașenko: „Toată Europa fierbe”

Lukașenko a vorbit despre creșterea prețurilor, afirmând că „toată Europa fierbe” și oamenii ies în stradă pentru a protesta.

„Se vor cumpăra produse alimentare, îngrășăminte. Le cumpără acum. Este mai dificil, bineînțeles. Nu ne blochează pe noi, ci oamenii care vor să cumpere, care vor să plătească.

Ei îi blochează pe ei, nu pe noi (n.r. referitor la sancțiunilor împotriva Moscovei). Dar noi găsim modalități de a vinde. Prețurile au crescut vertiginos.

Nu le-am umflat noi, aveți dreptate. Tocmai am urmărit știrile de dimineață – toată Europa fierbe. Cea mai bogată Germanie – toată lumea este în stradă, toată lumea protestează.

Dar într-o bună zi vor auzi. Eu cred că vor auzi. Prin urmare, cursul nostru este corect, cauza noastră este dreaptă. Vom învinge. Nu avem altă opțiune”, a adăugat liderul belarus.