24 aug. 2022 | 13:29

Aliatul lui Putin, mesaj pentru Ucraina, de Ziua independenței. Lukașenko „Un cer pașnic, putere și succes”

ULTIMA ORĂ
Aliatul lui Putin, mesaj pentru Ucraina, de Ziua independenței. Lukașenko „Un cer pașnic, putere și succes”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a transmis miercuri un mesaj de felicitare a poporului ucrainean cu ocazia Zilei Independenței.

Președintele belarus, mesaj pentru poporul ucrainean

„Sunt convins că contradicțiile de astăzi nu vor putea distruge fundamentul vechi de secole al relațiilor sincere de bună vecinătate dintre popoarele celor două țări”, a declarat Lukașenko într-un mesaj publicat pe site-ul prezidențial.

„Belarusul va continua să militeze pentru păstrarea armoniei, pentru dezvoltarea contactelor amicale de respect reciproc la toate nivelurile”.

Lukașenko le-a urat ucrainenilor „un cer pașnic, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente”.

Belarus este un aliat al Rusiei, iar țara a fost folosită ca punct de lansare pentru invazia Ucrainei din februarie.

Țara este gazda unei mari varietăți de armament rusesc, iar oficialii ucraineni au raportat o creștere a desfășurării de rachete rusești la o bază aeriană din Belarus în ultimele săptămâni.

Relația dintre Belarus și Rusia

Cu doar câteva zile înainte, de izbucnirea războiului în Ucraina, liderul veteran al țării, Aleksandr Lukașenko, declarase o victorie zdrobitoare în cele șase alegeri prezidențiale, în ciuda acuzațiilor de fraudă electorală.

La o secție de votare, un angajat al guvernului a fost filmat în timp ce ieșea pe fereastră și cobora pe o scară cu o geantă plină de voturi. În același timp, în tot orașul, localnicii au găsit grămezi de buletine de vot aruncate pentru adversara sa, Sviatlana Tsikhanouskaya, arse pe margini.

Sute de mii de oameni au protestat împotriva rezultatului, în ceea ce avea să devină cea mai mare criză politică din istoria fostei republici sovietice. Poliția a format un cordon în jurul palatului lui Lukașenko din capitala Minsk, în timp ce OMON (poliția antirevoltă a Belarus) a bătut și reținut peste 33.000 de cetățeni.

După ce a condus țara de la căderea URSS, guvernul său părea mai precar până când aliatul său de lungă durată, Rusia, a intervenit, oferind bani și soldați pentru a-l susține.

În câteva zile, liderii opoziției fie erau fie în celule de închisoare, fie fugeau în străinătate, inclusiv Tsikhanouskaya, care a fugit în Polonia.