05 mai 2022 | 09:35

Protest al șoferilor STB, la sediul instituției. Angajații sunt nemulțumiți din cauza concedierilor în masă

ULTIMA ORĂ
Protest al șoferilor STB, la sediul instituției. Angajații sunt nemulțumiți din cauza concedierilor în masă

Angajații Societății de Transport București protestează joi, între orele 13:00 -17:00, la sediul STB SA, din cauza concedierilor. Sindicaliștii sunt revoltați că 222 de șoferi au fost dați afară de companie, ca urmare a participării la greva din ianuarie, declarată ilegală de justiție chiar în ziua declanșării. Oamenii susțin că este vorba de un abuz, motiv pentru care ies în stradă. Mai mult decât atât, aceștia sunt nemulțumiți de lipsa de implicare a conducerii societăţii şi autorităţilor locale în rezolvarea problemelor. sesizate.

Șoferii STB ies în stradă

În luna ianuarie, peste 700 de angajați din transportul public al Capitalei au protestat în curtea instituției, nemulțumiți de modul în care merg negocierile pentru condițiile de lucru și salarizare. Aceștia au spus, la acel moment, că doresc o majorare salarială, pentru că a crescut rata inflației, explicând că nu au mai avut creșteri salariale de trei ani. De asemenea, au cerut „demisia” directorului Regiei de Transport București, Adrian Criț, deoarece nu au avut un dialog social cu acesta.

Protestul angajaților Societății de Transport București din ianuarie a provocat haos

Angajaţii STB au protestat și din cauză că Primăria Capitalei nu investește în rețeaua de transport, iar mai mulți șoferi au fost concediați. De asemenea, acesţia se plâng că salariile sunt prea mici. Manifestațiile au ținut cinci zile, perioadă în care traficul din București a fost paralizat. Șeful STB, Adrian Criţ, a declarat că angajaţii au înţeles că legea nu poate fi ignorată.

După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala şi a provocat daune financiare masive Societăţii de Transport Bucureşti, angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea şi obligaţiile pe care le au faţă de cetăţenii din zona metropolitană Bucureşti-Ilfov. Manipularea liderilor de sindicat, ale căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă. Angajaţii noştri au înţeles că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul, a spus Adrian Criț pentru Agerpres.

Cât câștigă un șofer STB pe lună

Ulterior, edilul Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că protestul organizat de sindicatul majoritar din STB a fost declarat oficial prin hotărâre judecătorească drept o grevă ilegală. Niciun autobuz, tramvai sau troleibuz din parcul de vehicule al Societății de Transport București nu a ieșit pe traseu, sute de mii de călători au avut de suferit în urma „opririi voluntare a lucrului“, așa cum au descris angajații protestul.

Citește și Proteste violente la Paris, față de politicile lui Emmanuel Macron. Aproape 30 de oameni au fost arestați

Salariul minim al unui șofer STB este de 4.000 de RON. Sindicaliștii au solicitat o majorare cu 10% a veniturilor și demisia directorului general al companiei de transport public.