Proteste violente la Paris, față de politicile lui Emmanuel Macron. Aproape 30 de oameni au fost arestați

Proteste violente la Paris, față de politicile lui Emmanuel Macron. Aproape 30 de oameni au fost arestați

Violențe fără margini la Paris, de 1 mai. Mii de oameni au ieșit în capitala Franței să protesteze împotriva politicii lui Emmanuel Macron, reales în funcția de președinte.

Protestatarii i-au cerut lui Macron creșterea salariilor și ca acesta să renunțe la ideea de a crește vârsta de pensionare în Franța.

Violențe la Paris, de 1 mai. Francezii au protestat împotriva lui Emmanuel Macron. Zeci de oameni au fost ridicați de polițiști

Forțele de ordin au folosit gaze lacrimogene pentru a-i putea potoli pe anarhiști. Agitatorii erau îmbrăcați în haine negre și au jefuit mai multe magazine din Paris, în timpul manifestațiilor violente.

Cei mai mulți manifestanți au protestat pașnic, dar au izbucnit incidente violente la Paris, unde poliţia a arestat cel puţin 29 de persoane, a anunţat, pe Twitter, ministrul de interne Gerald Darmanin.

Violențele au avut loc încă de la începutul manifestațiilor, chiar în apropiere de Piața La Republique. La scurtă vreme, aceștia, cunoscuți ca făcând parte din grupul ”Black Block” au intrat într-un restaurant McDonald’s din Place Leon Blum și l-au jefuit și au făcut prăpăd ân mai multe agenții imobiliare, unde au spart geamuri și au dat foc la pubelele de gunoi.

Manifestanții violenți au atacat chiar și pompierii care se străduiau să oprească flăcările declanșate de anarhiști. Forțele de ordine au intervenit atunci imediat cu gaz lacrimogen.

Manifestanții aveau pancarte pe care scria „Pensionarea înainte de artrită”, „Pensionare la 60 de ani, îngheţarea preţurilor” şi „Macron, ieşi afară”.

La acest eveniment din Paris a luat parte şi liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Acesta intenționează să strângă o uniune a stângii, inclusiv Verzii, pentru a putea ”face legea” în parlament şi a-l forţa pe Macron într-o „coabitare” incomodă. Pentru moment, visul acestuia nu s-a materializat.

„Nu vom face nicio concesie în privinţa pensiilor„, a declarat Melenchon înainte de începerea marşului.

Sute de mitinguri au fost organizate în capitala pariziană şi în alte oraşe mari, printre care Lille, Nantes, Toulouse şi Marsilia. În Paris, sindicaliştilor li s-au alăturat personalităţi politice, majoritatea de stânga, şi activişti pentru climă.

Citește și:
Etichete: