Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost eliberat și se întoarce în România

Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost eliberat și se întoarce în România

Marius Balo, profesorul universitar român din Cluj, condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost eliberat. Momentan se află la Shanghai și așteaptă cu nerăbdare să revină în România. Se pare că Marius Balo i-a scris un mesaj ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, prin care i-a mulțumit pentru demersurile făcute pentru eliberarea sa, explicând că revenirea în România a fost amânată din cauza lockdown-ului din Shanghai.

Profesorul roman condamnat la 8 ani de inchisoare in China se intoarce in România
Profesorul roman condamnat la 8 ani de inchisoare in China se intoarce in România

Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China se întoarce în România

„Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost întemnițat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai deoarece orașul a intrat în lockdown complet. Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reușit cei de acasă să îmi achiziționeze un nou bilet pentru dată de 20 aprilie cu aterizare la București pe 21. Sper din suflet că să nu se anuleze și acest zbor”, găsim notat în mesajul trimis ministrului Justiției.

Avocatul Eugen Iordăchescu a fost cel care a prezentat cazul lui Marius Balo, iar în 2019, în cadrul unei conferinţe de presă, acesta a vorbit despre profesorul universitar şi antreprenorul clujean care în 2014 a fost închis într-o închisoare din China. Avocatul a notat, la acea vreme, că Marius Balo era forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

„De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor.

Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus, în 2019, Iordăchescu.

Avocatul a mai spus că Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde ocupa funcţia de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

În 2019, Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, mai precis într-o „ cuşcă de 16 m pătraţi în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

Citește și: