30 apr. 2022 | 14:22

Anunț pentru profesorii care dau meditaţii. Veniturile obținute trebuie declarate la ANAF până la 25 mai

ULTIMA ORĂ
Anunț pentru profesorii care dau meditaţii. Veniturile obținute trebuie declarate la ANAF până la 25 mai

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea ca profesorii români care dau meditații elevilor să-și plătească taxele, de aceea vor trimite informări. Dascălii sunt obligaţi să declare veniturile obținute în afara orelor de curs şi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit până la data de 25 mai 2022. Află mai jos toate detaliile care te interesează despre noua măsura ANAF. Instituția a publicat un ghid pentru cadrele didactice care se află în această situație.

Anunț major pentru dascălii care dau meditaţii

Profesorii din România care dau meditaţii şi obţin venituri suplimentare din această activitate sunt obligați să anunțe Registrul Comerțului și să depună Declarația unică pentru a plăti impozit. Reprezentanții ANAF au publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de dascălii români din meditaţii, acordate în particular.

Banii obținuți trebuie declarați la ANAF

Ghidul ANAF se adresează contribuabililor persoane fizice care obțin bani suplimentari din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ. Astfel, profesorii care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale până la data de 25 mai. Acest îndrumar poate fi accesat pe portalul www.anaf.ro, în secţiunea Asistenţă Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative.

Ce prevede ghidul ANAF destinat profesorilor

Dacă persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja, în mod individual, venituri din prestarea de servicii, adică meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 44/2008. Ulterior, profesorii au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate (formular 212).

Pași de urmat

În cazul în care dascălii încep activitatea în cursul anului fiscal, aceștia vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În Declarația unică ANAF, contribuabilii vor completa Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia aceștia își exercită și opțiunea privind determinarea venitului net anual, fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real (datele din contabilitate).

Când se depune Declarația unică

În situația în care o persoană fizică începe meditațiile în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai. Formularul 212 al ANAF poate fi descărcat de AICI.