Procesoarele și plăcile video urmează să se scumpească: ce decizie a luat TSMC, de ce

Procesoarele și plăcile video urmează să se scumpească: ce decizie a luat TSMC, de ce

Într-o mișcare care este dezamăgitoare, dar deloc surprinzătoare, TSMC și-a informat clienții că intenționează să facă o schimbare.

Știi ce înseamnă asta. Toată acea tehnologie scumpă pe care o iubim este pe cale să devină și mai scumpă. Aveam nevoie de asta ca de o gaură în cap.

Potrivit DigiTimes, TSMC și-a informat cei mai mari clienți, inclusiv Nvidia și AMD, că intenționează să crească prețurile cipurilor lor cu până la 20%. Desigur, acest lucru va fi transmis consumatorului, ceea ce înseamnă procesoare și GPU-uri mai scumpe. Este cineva surprins în acest moment? Nu este ca și cum TSMC se chinuie. Profitul său trimestrial a crescut cu 16,4% față de anul trecut, până la 6 miliarde de dolari.

TSMC citează factorii obișnuiți ca motive pentru creșterea prețurilor. Acestea includ lipsurile legate de pandemie, costurile materiale și chiar transportul și logistica. Costul echipamentelor poate crește într-adevăr, deoarece TSMC se bazează pe companii precum ASML pentru multe dintre uneltele sale de turnătorie. ASML a suferit recent un incendiu la fabrica sa din Berlin, care a oprit temporar transporturile de echipamente avansate de litografie.

Vești proaste pentru gameri

AMD se bazează în mare măsură pe TSMC pentru producția sa. Procesoarele și GPU-urile actuale și viitoare sunt toate construite cu nodul de 7 nm, acum mai scump, iar viitoarele sale procesoare Zen 4 vor folosi nodul de 5 nm cu o capacitate și mai mare. Ultimul lucru de care AMD are nevoie este creșterea prețurilor, deoarece se luptă cu un Intel care renaște și care își produce în mare parte produsele în casă.

Nvidia a plătit deja în avans pentru a-și asigura capacitatea de 5 nm pe care o va folosi pentru a-și construi plăcile din seria RTX 40, care urmează să fie lansate în cursul acestui an.

Chiar și cel mai mare client al TSMC, Apple, nu este imun și a fost de acord cu prețuri mai mari pentru a asigura stocurile pentru următoarea generație de SoC A16, care este construit pe un proces de 4 nm și este programat să înceapă producția mai târziu în acest an.

Citește și: