Probleme pentru părintele Steam: procesul împotriva Valve continuă

Probleme pentru părintele Steam: procesul împotriva Valve continuă

Un judecător a decis că procesul antitrust modificat al lui Wolfire poate merge mai departe.

Procesul a fost respins în noiembrie 2021 pentru că nu a îndeplinit standardele necesare, dar fără a aduce atingere, ceea ce înseamnă că Wolfire a avut 30 de zile pentru a modifica plângerea și a o depune din nou. Oarecum pe neașteptate, asta a făcut, iar un judecător a decis acum că procesul poate merge mai departe.

Procesul inițial a susținut că Valve își folosește dominația pe piața de jocuri pentru PC prin Steam pentru a suprima concurența, extragând în același timp „o reducere extraordinar de mare din aproape fiecare vânzare care trece prin magazinul său”. Asta menține prețurile jocurilor ridicate artificial, conform lui Wolfire, dezvoltatorul independent de jocuri, inclusiv Lugaru și Overgrowth și inițiatorul Humble Bundle.

„Pentru a-și permite comisionul de 30% al Valve, editorii de jocuri trebuie să-și ridice prețurile pentru consumatori și își pot permite să investească mai puține resurse în inovare și creație”, se arată în proces. „Jucătorii sunt răniți prin plata unor prețuri mai mari de vânzare cu amănuntul cauzate de comisioanele mari ale Valve”.

Și în timp ce Epic Games Store a făcut incursiuni fără precedent pe piața PC-urilor digitale, a fost de fapt citat ca un eșec în proces, deoarece Epic a reușit să facă acest lucru doar cheltuind o mulțime de bani în oferte exclusive și cadouri.

Valve, firește, și-a apărat practicile, spunând că reducerea cu 30% „a devenit „standardul industrial” și că de fapt se confruntă cu concurența unora dintre cele mai mari companii din domeniu, inclusiv Microsoft, Epic și Amazon. De asemenea, a criticat procesul lui Wolfire pentru lipsa unor afirmații specifice: afirmația conform căreia Valve interzice dezvoltatorilor să vândă chei Steam la preț redus prin alți distribuitori, de exemplu, a apărut dintr-o „o singură anecdotă” care implică un dezvoltator fără nume, a spus Valve. Judecătorul  a fost aparent de acord cu această evaluare, spunând în respingere că procesul „nu articulează suficiente fapte pentru a pretinde în mod plauzibil un prejudiciu antitrust”.

Nu este o victorie clară pentru Wolfire

Procesul actualizat a fost suficient pentru a completa cel puțin parțial acele spații libere. O hotărâre depusă pe 9 mai  a remarcat că depunerea modificată nu face nicio afirmație nouă, ci „oferă context suplimentar” acuzațiilor inițiale. Un astfel de exemplu este o notă despre achiziția de către Valve a World Opponent Network [WON] în 2001, pe care a închis-o câțiva ani mai târziu, „forțând jucătorii să intre pe platforma Steam”.

„Acest lucru denotă puterea de piață mai devreme decât cea descrisă în CAC (plângere de acțiune de grup)”, se arată în hotărâre. „Și, în timp ce ambele plângeri indică faptul că, în acele zile de început, pârâtul concura cu distribuitorii de jocuri, SAC (a doua plângere de acțiune colectivă modificată) arată clar că pârâtul nu avea nevoie de putere de piață pentru a percepe o taxă mult peste structura sa de cost, deoarece acei concurenți  aveau o structură de cost mult mai mare.”

Patru cauze de acțiune în proces, bazate pe pretenția că platforma Steam și vitrina Steam funcționează pe piețe separate, au fost respinse, așa cum a făcut parte din a șaptea cauză de acțiune – și cu prejudiciu de data aceasta, ceea ce înseamnă că pretențiile nu pot fi depuse din nou. Cu toate acestea, revendicările rămase, care „se bazează pe teoria potrivit căreia Valve concurează pe o singură platformă de joc integrată și pe o piață de tranzacții”, vor putea continua.

Decizia nu este o judecată cu privire la niciuna dintre pretențiile procesului, pur și simplu îi oferă lui Wolfire o oportunitate de a-și prezenta cazul, ceea ce este locul în care lucrurile devin foarte complexe, cât și foarte costisitoare. O hotărâre recentă în cazul Epic v. Apple, care afirmă că Apple „nu este un monopolist”ar putea indica faptul că Wolfire are un drum dificil, dar cel puțin acum are această oportunitate.

Citește și:
Etichete: