Se întâmplă pe străzile României și vizează toți șoferii: amenzile s-ar putea să explodeze

Se întâmplă pe străzile României și vizează toți șoferii: amenzile s-ar putea să explodeze

Vestea care îi vizează pe cei obișnuiți să circule cu viteză pe drumurile publice.

Ministerul Transporturilor și-a propus să investească în 500 de camere de supraveghere, care vor fi instalate pe șosele, ca să depisteze abaterile din trafic.

De asemenea, autorităţile vor să achiziționeaze 300 de radare fixe noi, dar şi o mie de limitatoare de viteză. Dispozitivele vor costa 35 de milioane de euro. Ele vor identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor, iar şoferii în culpă urmează să fie amendați automat.

În România mor anual în accidente rutiere aproape 100 de oameni la un milion de locuitori – cu 50% mai mulţi față de media din Uniunea Europeană.

Până în 2030, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne s-au angajat să reducă la jumătate numărul locurilor periculoase, atât în oraşe, cât şi în mediul rural.

Ce plănuiesc autoritățile

Un alt pas presupune achiziţionarea a 500 de camere video care vor putea să înregistreze numerele de înmatriculare ale maşinilor, dar şi abaterile comise de şoferi, cum ar fi de exemplu condusul cu viteză, încălcarea liniei continue sau circulatul pe banda de urgenţă a autostrăzii.

Toate acestea vor costa 35 de milioane de euro şi ar putea fi implementate prin programul PNRR până în 2025.

Proiectul face parte din „Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră” – un plan de investiţii în valoare de 617 milioane de euro.

„În acest moment, Poliția Română nu deține sistem de camere fixe dotate cu aparatură radar pentru supravegherea traficului rutier. Structurile de poliție rutieră la nivel național acționează în medie cu 340-350 de dispozitive radar zilnic”, a declarat Bogdan Oproiu, Direcția Rutieră.

Potrivit Ministerului Transporturilor, toate autostrăzile și drumurile expres vor trebui să aibă în următorii trei ani sisteme inteligente de transport, care includ și tehnica automată de recunoaștere a numerelor de înmatriculare. Acum, doar 80 la sută din rețeaua de autostrăzi administrată de CNAIR S.A. este dotată cu camere de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, care verifica doar existenta rovinietelor.

Citește și:
Etichete: