26 oct. 2022 | 12:39

Primul scandal în guvernul lui Rishi Sunak, după doar o zi de mandat. Noul premier britanic este deja criticat

ULTIMA ORĂ
Primul scandal în guvernul lui Rishi Sunak, după doar o zi de mandat. Noul premier britanic este deja criticat

Guvernul noului premier britanic Rishi Sunak și-a început mandatul cu primul scandal: ministrul de Interne din cabinetul lui Liz Truss, care demisionase pentru că încălcase codul de conduită de securitate al executivului, a fost repus în funcție la doar o săptămână de la plecare. Decizia Suellei Braverman a dus la prăbușirea rapidă a puterii lui Truss.

O decizie luată de Rishi Sunak a provocat primul scandal în guvern

Suella Braverman și-a dat demisia în 19 octombrie, publicând atunci scrisoarea de demisie în care o critica deschis pe șefa ei și îi cerea, voalat, plecarea din fruntea guvernului britanic. Ministrul de Interne a susținut că își asumă greșeala de a fi încălcat codul de conduită al executivului, după ce a trimis mesaje de serviciu de pe o adresă de email personală. Criticiile la adresa lui Liz Truss au precizat plecarea de la conducerea guvernului britanic.

„Imediat cum mi-am realizat greșeala, am raportat-o rapid pe toate canalele oficiale și l-am informat pe secretarul de cabinet. Ca ministru de Interne, trebuie să respect cele mai înalte standarde, iar demisia mea este lucrul corect în acest caz. Guvernarea se bazează pe faptul că oamenii își acceptă responsabilitatea pentru greșelile lor. Să ne prefacem că nu am greșit și să mergem înainte de parcă toată lumea nu a văzut că am greșit, sperând că totul va fi bine în mod magic, nu reprezintă seriozitate în politică. Am făcut o greșeală, accept responsabilitatea pentru ea și demisionez”, a spus Braverman în scrisoarea adresată lui Liz Truss.

Ministrul de Interne a fost repus în funcție

Miercuri, 26 octombrie, Suella Braverman a fost repusă în funcție de proaspătul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak. Întrebată de jurnaliști dacă ea reprezintă „integritatea și profesionalismul” promise de premier în primul său discurs, Braverman a refuzat să dea un răspuns.

Opoziția de la Londra cere anchetă

Opoziția a contestat decizia, iar Liberalii Democrați, al treilea partid în Parlamentul de la Londra, a cerut o anchetă privind repunerea în funcție a ministrului de Interne. Este de așteptat ca și laburiștii, care au criticat deja noul guvern pentru Braverman, să solicite o investigație  referitoare la demisia sa din guvernul Truss, notează BBC.

Liberalii Democrați nu exclud posibilitatea să fi existat promisiuni pentru Braverman în spatele ușilor închise, în timpul scandalurilor care au provocat prăbușirea cabinetului lui Liz Truss.

În discursul său, Sunak a declarat că „putem realiza lucruri incredibile”: „Voi uni țara noastră, nu prin cuvinte, ci prin acțiuni. Acest guvern va avea integritate, profesionalism și responsabilitate la cel mai înalt nivel”.