28 sept. 2022 | 11:39

VIDEO Xi Jinping, prima apariție publică după zvonurile legate de „lovitură de stat” în China. Imaginile cu președintele au devenit virale

ULTIMA ORĂ
VIDEO Xi Jinping, prima apariție publică după zvonurile legate de „lovitură de stat” în China. Imaginile cu președintele au devenit virale

Zvonurile despre „arestul la domiciliu” al președintelui chinez Xi Jinping au fost infirmate, după ce liderul de la Beijing a participat la o expoziție în capitala Chinei, înainte de summitul Partidului Comunist la guvernare. Este prima apariție publică a sa după ce presa internațională a scris despre o posibilă „lovitură de stat” în această țară asiatică.

Președintele Chinei a apărut în public

Președintele chinez Xi Jinping a vizitat, marți, o expoziție la Beijing, potrivit televiziunii de stat, în prima sa apariție publică de la întoarcerea în China dintr-o călătorie oficială în Asia Centrală, la jumătatea lunii septembrie, spulberând zvonurile neverificate conform cărora se afla în arest la domiciliu. Liderul a lipsit din ochii publicului de când s-a întors în China, de la un summit din Uzbekistan, provocând speculații nefondate despre lovituri de stat în Beijing.

Speculații despre o „lovitură de stat” la Beijing

În ultimele zilei, au existat speculații și zvonuri cu privire la contestarea conducerii sale. Pe rețelele sociale au circulat și imagini care arată camioane militare în drum spre Beijing. Informațiile false au fost răspândite înaintea celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist din China, în care Jinping urmează să fie ales pentru un al treilea mandat istoric. PCC va fi convocat la data de 16 octombrie. În timpul întâlnirii se va decide viitorul lui Xi Jinping.

Xi Jinping vrea un al treilea mandat la putere

În ciuda unei economii muribunde, a pandemiei de coronavirus și a protestelor publice rare, precum și a tensiunilor tot mai mari cu Occidentul privind Taiwanului, Xi Jinping este în cărți pentru un al treilea mandat la putere, unul dintre marile sale viziuni fiind „întinerirea populației” în anii următori.

Președintele Chinei și-a consolidat constant puterea și a eliminat vocile opoziției de când a devenit secretar general al partidului în urmă cu un deceniu. Beijingul a devenit, de asemenea, mult mai asertiv pe scena globală, ca lider alternativ la ordinea condusă de SUA, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Val de arestări în rândul demnitarilor

Înaintea reuniunii Partidului Comunist Chinez (PCC) o dată la cinci ani, din 16 octombrie, în timpul căreia Xi este așteptat să-și asigure al treilea mandat de lider, a avut loc o epurare a înalților oficiali. Fostul viceministru al Securității publice, Sun Lijun, fostul ministru al Justiției, Fu Zhenghua, și foștii șefi de poliție din Shanghai, Chongqing și Shanxi au fost arestați pentru acuzații de corupție.