Fost ministru al Chinei, condamnat la închisoare pe viaţă. Acuzațiile grave care i se aduc

Fost ministru al Chinei, condamnat la închisoare pe viaţă. Acuzațiile grave care i se aduc

Fostul ministru chinez al Justiţiei, Fu Zhenghua, care a coordonat mai multe investigaţii importante privind corupţia, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, transmite presa de la Beijing. Oficialul, în vârstă de 67 de ani, a primit o pedeapsă cu moartea cu suspendare, care va fi transformată în închisoare pe viaţă după doi ani, fără posibilitate de liberare condiţionată, potrivit autorităților.

Fostul ministru chinez al Justiţiei, condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită

Fu Zhenghua a ocupat funcția de şef adjunct al Ministerului Securităţii Publice înainte de a deveni ministru al Justiţiei în 2018. Acesta a condus mai multe anchete şi represiuni importante, inclusiv o investigaţie care îl viza pe Zhou Yongkang, fost şef al securităţii şi cel mai puternic oficial din China modernă. În luna iulie, Fu a recunoscut că a acceptat mită de peste 117 milioane de yuani (16,50 milioane de dolari).

Cândva unul dintre cei mai puternici șefi de poliție ai țării, Fu Zhenghua a fost aspru pedepsit pentru că a luat mită în valoare de 16,50 milioane de dolari. Condamnarea sa pe viață vine pe fondul unei represiuni bruște împotriva oficialilor înaintea unui congres cheie al Partidului Comunist de luna viitoare. Guvernul chinez organizează evenimentul o dată la cinci ani, iar de data aceasta se așteaptă ca președintele Xi Jinping să câștige al treilea mandat istoric și să-și consolideze puterea, scrie BBC.

Fu Zhenghua a făcut parte dintr-o „gaşcă politică”

Înaintea procesului desfăşurat în oraşul nord-estic Changchun, autoritatea de reglementare anti-corupţie chineză a stabilit, la începutul acestui an, că fostul ministru al Justiției a făcut parte din „gaşca politică” a lui Sun Lijun, unul dintre cei mai importanţi oficiali ai securității.

Sun, vice-ministru al Securităţii Publice când au început anchetele împotriva lui în 2020, a recunoscut complotul cu unii oficiali de rang înalt ai forţelor de ordine în scopul îmbogăţirii personale. În plus, bărbatul a fost acuzat că nu a acceptat regimul preşedintelui Xi Jinping. Joi, acesta a fost condamnat la moarte cu o perioadă de graţie de doi ani pentru luare de mită, manipularea bursei şi deţinere ilegală de arme.

Miercuri, trei foşti şefi de poliţie din Shanghai, Chongqing şi provincia Shanxi au fost trimiși în spatele gratiilor pentru mulți ani, unul dintre ei pe viață, pentru corupție. La fel ca Fu, aceștia au fost acuzaţi că fac parte din gruparea lui Sun şi că sunt neloiali lui Xi.