Emmanuel Macron vrea ca Europa să se detașeze militar de SUA

Emmanuel Macron vrea ca Europa să se detașeze militar de SUA

Uniunea Europeană vrea să mențină colaborarea cu Statele Unite în materie de apărare, însă este necesar să dezvolte propriile structuri militare comune ca să devină mai puţin dependentă de naţiuni non-europene, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Europa și SUA, partenere dar cu propriile structuri militare

Atunci când s-a referit la concluziile summitului Consiliului European, Emmanuel Macron a spus că, în ultimii doi ani, s-au înregistrat „evoluţii în materie de apărare şi securitate pe continentul european”.

„Consiliul European a aprobat ieri prima cartă albă, în forma unui plan de lucru până în 2030. Împărtăşim cu toţii ideea că, în prezent, lumea este mult mai volatilă”, a declarat Emmanuel Macron, ținând cont de faptul că Franţa exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, scrie mediafax.ro.

„Sarcina noastră este să dezvoltăm o cultură militară comună, să investim mai mult în apărare, pentru a avea capacităţi mai autonome, şi să intensificăm inovarea, de care avem nevoie pentru armata noastră. Vom continua să funcţionăm împreună cu americanii, dar trebuie să fim mai puţin dependenţi de non-europeni. Este o avansare a Europei apărării”, a mai spus Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro.

Se pare că Germania şi Franţa pledează de mai mulţi ani pentru consolidarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene. În plus, în cadrul programului electoral, prezentat săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a propus consolidarea suveranităţii Franţei şi a Uniunii Europene.

„Trebuie să reinvestim în modelul complet al forţelor armate, pentru a avea o naţiune mai independentă în contextul crizelor, pentru a putea înfrunta un război de mare intensitate care poate reveni pe continentul nostru”, a mai spus Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a mărturisit că nu regretă afirmaţia din anul 2019 cu privire la „moartea cerebrală” a NATO, și chiar a pledat pentru o „clarificare strategică” dar şi pentru reconfigurarea „ordinii europene în materie de securitate”.

În cursul zilei de luni, Germania a declarat că vrea să contribuie cu nu mai puțin de 5.000 de militari, în anul 2025, la noua Forţa de reacţie rapidă a Uniunii Europene, cu scopul de a transmite „un semnal clar” cu privire la noua strategie europeană de securitate în contextul internaţional tensionat generat de războiul Rusiei în Ucraina.

Biden nu a cerut schimbarea regimului rus

Președintele american Joe Biden le-a declarat duminică reporterilor că nu a cerut schimbarea regimului în Rusia, referindu-se la declarațiile sale cu o zi mai devreme. „Nu”, a spus Biden, ca răspuns la o întrebare a unui reporter din grupul de presă, care a întrebat dacă a cerut schimbarea regimului.

Întrebarea a provenit din comentariul lui Biden de sâmbătă la încheierea unei adrese rostite în afara Castelului Regal din Varșovia, Polonia.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus Biden despre președintele rus Vladimir Putin.

Alți oficiali ai administrației Biden au încercat să se întoarcă și să clarifice comentariul lui Biden.

„Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, a spus un oficial de la Casa Albă.