Presa germană dezvăluie înțelegerea tacită a NATO. Ce au stabilit cu privire la războiul din Ucraina

Presa germană dezvăluie înțelegerea tacită a NATO. Ce au stabilit cu privire la războiul din Ucraina

Presa din Germania spune că ar exista un acord între statele NATO prin care acestea nu ar ajuta Ucraina cu furnizarea tancuri moderne de fabricaţie occidentală.

Acordul NATO care lovește Ucraina. Ce spun oficialii

Decizia ar fi fost luată ca Moscova să nuaibă îndoieli cu privire la o posibilă „provocare” sau o intervenţie activă în război.  Astfel, țările care fac parte din Alianță au fost de acord printr-o decizie informală să nu furnizeze un anumit ajutor militar Ucrainei în cadrul invaziei ruse pentru a reduce pe cât posibil riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic şi Moscova. Informația a confirmat miercuri seara pentru agenția germană DPA de surse din NATO.

Mai mulți parlamentari din SPD au declarat miercuri, pentru DPA, existenţa acelui acord informal.

„Comisia de Apărare a fost pe deplin informată despre acest lucru la mijlocul lunii mai”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD.

Pe de altă parte, foarte multe state din partea est-europeană au furnizat Ucrainei echipamente şi arme din epoca sovietică de când a început invazia rusă.

Citește și: Noul președinte al Filipinelor este fiul fostului dictator Ferdinand Marcos. Fiica președintelui în exercițiu, numită vicepreședinte

Dmitro Kuleba a afirmat în cadrul întâlnirii de la Davos că NATO ca instituţie nu face „absolut nimic” pentru a sprijini Ucraina în războiul declanşat de Rusia împotriva sa, potrivit Interfax-Ukraina.

„Punctul meu de vedere este foarte simplu: vedem aliaţi care ajută Ucraina. Vedem un grup de aliaţi NATO care ne ajută. Dar la începutul războiului, poporul Ucrainei credea că NATO este o forţă puternică, iar UE nu putea decât să-şi exprime diferite niveluri de îngrijorare. Dar războiul este întotdeauna un test care înlătură măştile şi toţi am văzut feţele reale. Am văzut decizii revoluţionare luate de UE pe care ea însăşi nu se aştepta să le ia şi vedem NATO ca pe o alianţă, o instituţie care stă deoparte şi nu face literalmente nimic. Spun asta cu regret”, a afirmat el.

Citește și: Polonia ar putea avea aceeași soartă ca Ucraina. Liderul cecen amenință: „În șase secunde vă arătăm de ce suntem în stare”

 

Citește și:
Etichete: