Presa din Transnistria scrie că s-au auzit focuri de armă la granița cu Ucraina

Presa din Transnistria scrie că s-au auzit focuri de armă la granița cu Ucraina

Un nou incident ar fi avut loc în Transnistria. Televiziunea Pridnestrovia TSV a făcut publice informații conform cărora a fost auzit un schimb de focuri de armă lângă punctul de control Kuchugur, de lângă Ucraina.

Noi focuri de armă în Transnistria. Incidentul, raportat la granița cu Ucraina

„Locuitorii din Pervomaisk raportează împușcături în apropierea punctului de control Kuchurgan. O sursă din cadrul forțelor de ordine din Transnistria a declarat că, într-adevăr, au avut loc împușcături pe teritoriul Ucrainei în apropierea satului Pavlovka. Este vorba de apropierea satului Kuchurgan, în zona podului de cale ferată, care a fost aruncat în aer pe 4 martie”, a transmis televiziunea pe canalul de Telegram.

Pe de altă parte, mai multe surse spun că Ucraina desfășoară exerciții militare în apropiere de granița cu Transnistria. În acest moment, nu se știe cu exactitate dacă focurile de armă auzite provin de la respectivele exerciții.
La finalul lunii aprilie, trei atacuri teroriste au avut loc în Transnistria – în clădirea Ministerului Securității de Stat al PMR din Tiraspol , lângă o unitate militară din apropierea satului Parkany și pe turnul unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak.
După aceste acțiuni, autoritățile transnistriene a fost dat alerta de nivel ”roșu” de amenințare teroristă. Președintele regiunii separatiste, Vadim Krasnoselsky, spune că urmele organizatorilor exploziilor din Transnistria duc spre Ucraina.

Maia Sandu a venit cu declarații imediat după atacurile din regiunea separatistă. Aceasta condamnă atacurile și provocările care atrag Republica Moldova în astfel de acțiuni.

”Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean. Consiliul de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice: creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate, creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul R Moldova și la frontieră, creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică, creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și scurității. Este o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți și vom lua toate măsurile pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor”, a declarat Maia Sandu.

Citește și:
Etichete: