Alertă în Transnistria, după ce numeroase instituții din regiune au primit amenințări cu bombă

Alertă în Transnistria, după ce numeroase instituții din regiune au primit amenințări cu bombă

Autoproclamatul Minister al Afacerilor Interne din regiunea separatistă Transnistria a primit numeroase scrisori privind plantarea de bombe în cel puțin 20 de clădiri importante. Potrivit autorităților locale, toate stațiile de autobuz din regiune, clădirile oficiale din Tiraspol și Bender, școlile, Institutul de Artă din Pridnestrovian, Universitatea Shevchenko și alte instituții au fost alertate că în incinta lor ar fi fost plantat explozibil.

Val de amenințări cu bombă în Transnistria

„Investigațiile au demarat în majoritatea cazurilor și până acum nu a fost identificat niciun dispozitiv exploziv”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne din Transnistria.

Ce vor să facă rușii în regiune separatistă a Republicii Moldova

Au escaladat tensiunile în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii misterioase atribuite „teroriştilor”. Kremlinul caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Moldova, iar mai multe indicii arată că este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, potrivit unor surse militare ucrainene. În felul acesta, armata rusă ar pătrunde în portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, dinspre vest.

„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta ei este crucială. Dacă ruşii încep să preia controlul, din punct de vedere militar, suntem un obiectiv mai uşor (n.r. – de cucerit) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi reală”, a declarat o sursă militară ucraineană, pentru The Times.

Moscova ar avea un obiectiv măreț

Analiştii occidentali sunt de părere că obiectivul Moscovei este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia, de-a lungul întregii coaste a Ucrainei, către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Serviciile de informaţii ucrainene semnalează activitate la aerodromul principal din Tiraspol, capitala Transnistriei, ceea ce sugerează că ruşii se pregătesc pentru conflict cu avioane de transport Iliuşin-76 şi, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici. Potrivit Occidentului, circa 1.500 de militari ruşi ar staționa în Transnistria.

Pretext pentru a interveni în țara vecină cu România

Se crede că Federația Rusă ar putea crea un pretext pentru a interveni în Republica Moldova, care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, ceremonie care marchează înfrângerea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe măsură ce războiul Rusiei continuă în estul Ucrainei, Moscova pare să deschidă un nou front la granița de vest a Ucrainei, în regiunea transnistreană a Moldovei. O serie de explozii misterioase în Transnistria semnalează că ceva se întâmplă acolo.

În data de 25 și 26 aprilie au avut loc mai multe bubuituri minore în regiunea separatistă a Transnistriei, o fâșie lungă și subțire a teritoriului moldovenesc care se află sub control militar rusesc din anii 1990. Natura atacurilor, care nu aveau valoare operațională, i-a determinat pe majoritatea analiștilor să concluzioneze că acestea au fost conduse de serviciile de securitate ruse FSB.

Citește și: