Posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Zelenski. Liderul rus acceptă să participe la summitul G20

Posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Zelenski. Liderul rus acceptă să participe la summitul G20

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a fost invitat la summitul G20, la care va participa și Vladimir Putin. Președintele indonezian Joko Widodo spune că ambii lideri au fost invitați, sugerând că s-a ajuns la un compromis, în ciuda presiunilor de a interzice Rusia. Potrivit acestuia, șeful statului rus a răspuns apelului de a fi prezent la întâlnirea forului din luna noiembrie, pe insula indoneziană Bali.

Putin și Zelenski s-ar putea întâlni la G20

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea înfrunta la summitul G20 de anul acesta din Bali, după ce președintele Ucrainei a dezvăluit că a fost invitat de liderul indonezian Joko Widodo. Indonezia s-a trezit prinsă între ciocan și nicovală după ce și-a asumat președinția forumului economic global în acest an, în timp ce liderii occidentali au făcut presiuni pentru expulzarea Rusiei.

Liderul de la Kiev a confirmat invitația Indoneziei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost solicitat să meargă la summitul G20 din noiembrie, la care va participa omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit liderului indonezian Joko Widodo.

„L-am invitat pe președintele Zelenski să participe la summitul G20”, a afirmat Widodo, sugerând că s-a ajuns la un compromis în urma presiunilor occidentale de a interzice Rusia la eveniment, ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

„Indonezia vrea să aducă unitate în G20. Nu lăsați divizarea să cuprindă acest forum. Pacea și stabilitatea sunt cheile redresării și dezvoltării economiei mondiale”, a subliniat acesta.

Președintele Rusiei va merge sigur

Putin a confirmat, printr-un apel telefonic cu Widodo, că va participa la summitul de pe insula Bali. Rusia este membră a G20, nu și Ucraina. Zelenski a scris pe Twitter că este „recunoscător” pentru invitație, dar nu a precizat dacă va merge în Indonezia. De asemenea, Joko nu a menționat G20 într-o postare proprie pe internet, spunând doar că „a reiterat sprijinul Indoneziei pentru ca negocierile de pace să aibă succes” și că Jakarta este „gata să ofere asistență umanitară”.

G20 cuprinde marile economii ale lumii

Grupul celor 20 de țări este alcătuit din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și Rusia, care reprezintă zona dezvoltată a economiei mondiale, alături de Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, ce compun zona emergentă. Din acest for face parte și Uniunea Europeană.

De la începutul războiului din Ucraina, aflat la a noua săptămână, Indonezia s-a confruntat cu presiuni acerbe din partea țărilor occidentale, conduse de Statele Unite, pentru a exclude Rusia de la summit. Dar guvernul indonezian a insistat că, în calitate de gazdă, trebuie să rămână imparțial, în timp ce liderul american Joe Biden a sugerat că Ucraina ar putea participa.

Citește și: