Populația României scade dramatic: câți o să mai rămânem în țară

Populația României scade dramatic: câți o să mai rămânem în țară

Populația României va scădea, în anul 2050, la 15 milioane de locuitori – acesta este cel mai optimist scenariu. Această ipoteză se va îndeplini dacă trendurile actuale privind evoluțiile demografice nu sunt inversate.

Populația României, în pericol de scădere masivă

Pe de altă parte, în scenariul pesimist, țara noastră va avea, la jumătatea acestui secol, doar 13 milioane de locuitori, conform profesorului universitar Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie, unul dintre cei mai respectați experți din România în acest domeniu. Profesorul Sandu a precizat că a revăzut cifrele legate de migrația în străinătate pe ultimii zece ani de zile și datele sunt sumbre, scrie Economica. Anual, „aproximativ un oraș mare  – 200 000 de locuitori – pleacă în străinătate”.

Datele ascund o realitate care este foarte puțin discutată în România, adică numărul de români care obțin altă cetățenie în timp ce se află în străinătate.

„Știți cum putem rezuma acest fenomen? Un oraș mic, de 30.000 de locuitori, anual, obține dreptul de cetățenie în străinătate”, a spus profesorul. „România a făcut, de când este membră în Uniunea Europeană, progrese semnificative, de la 39% PIB per capita din media Uniunii Europene la, pare-mi-se, 72% în clipa de față. Dar degeaba. Aparent, e nemaipomenit. În fapt, în 2022, ne aflăm în aceeași situație de societate semi-periferică precum în anii ’30”, a adăugat acesta, citat de aceeași sursă.

Câți români am pierdut în anul pandemiei: cifrele sunt îngrijorătoare

Evoluția demografică a României arată cum nu se poate mai rău. Din datele oficiale, obținute de la Institutul Național de Statistică (INS), reiese faptul că țara noastră a pierdut mulți conaționali în anul 2020, primul an al pandemiei de coronavirus.

Concret, la începutul acestui an, țara noastră avea o populație rezidentă de aproximativ 19,2 milioane locuitori. În anul precedent am pierdut nu mai puțin de 143 mii locuitori. 120 de mii locuitori au dispărut pe cale naturală, ne arată datele statistice oficiale, dar avem și o migrație, care se ridică la doar 23 mii persoane.

Mai mult, îmbătrânirea populației României este o chestiune pe cât de reală, pe atât de îngrijorătoare. Desigur, cu cât sunt mai mulți bătrâni, cu atât provocările sanitare din următorii ani vor fi din ce în ce mai mari.

Citește și: