Poliția rusă l-a arestat pe opozantul Leonid Gozman. Cine este și cum a fost prins

Poliția rusă l-a arestat pe opozantul Leonid Gozman. Cine este și cum a fost prins

Poliția rusă l-a reținut luni pe Leonid Gozman, un politician de opoziție, a anunțat avocatul său, după ce a fost deschis un dosar penal pentru că acesta nu ar fi informat suficient de rapid autoritățile cu privire la cetățenia sa israeliană.

Leonid Gozman, arestat în Rusia

„La intrarea în stația de metrou Frunzenskaia, el a fost reținut de polițiștii de la metrou”, a declarat pe Facebook avocatul lui Gozman, Mihail Biriukov.

Gozman a fost ultimul lider al micului partid politic Uniunea Forțelor de Dreapta, care a reunit reformatori ai pieței libere, precum Anatoli Chubais, care a părăsit Rusia, și Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal în 2015 în apropierea Kremlinului.

De la invazia din 24 februarie a Ucrainei, disidența politică a devenit mai periculoasă în interiorul Rusiei. Protestatarii sunt arestați în mod obișnuit, iar criticile publice la adresa războiului riscă să fie urmărite penal.

Gozman a susținut public că președintele Vladimir Putin a provocat mai multe daune Rusiei prin invadarea Ucrainei decât orice alt lider rus de la Iosif Stalin încoace și că Rusia post-sovietică a murit, în esență, odată cu războiul.

Putin spune că ceea ce el numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina a fost esențială deoarece Occidentul folosea Ucraina pentru a amenința Rusia și că a trebuit să apere vorbitorii de limbă rusă împotriva persecuției.

Luna trecută, Gozman a fost inclus oficial pe lista oficială a ceea ce Rusia numește „agent străin” – o persoană care primește bani de la străini sau care se află sub influența străinilor.

El a fost plasat pe o listă federală de persoane căutate, a declarat Ministerul de Interne. Nu a fost imediat clar de ce.

În ultima sa postare publică pe Telegram, Gozman a spus: „Pentru cei care vor și pot protesta – fiți atenți, amintiți-vă că ceea ce era aproape gratuit ieri – o amendă mică – poate costa libertatea astăzi”.

„Doar dacă înțelegeți cu ce va trebui să plătiți – mergeți înainte și să vă ajute Dumnezeu. Toți ceilalți – nu renunțați.”

Cine este Leonid Gozman

Leonid Gozman a fost reținut după ce Ministerul rus de Interne a emis un mandat de arestare pe numele său, în timp ce investiga un caz penal împotriva sa.

Gozman a fost acuzat că a încălcat legea care prevede că cetățenii ruși trebuie să notifice autoritățile cu privire la o cetățenie străină sau la un permis de rezidență. Dacă va fi găsit vinovat, Gozman ar putea fi condamnat la o amendă sau la muncă în folosul comunității.

Gozman a notificat autoritățile cu privire la cetățenia sa israeliană, dar acestea au susținut că nu a făcut acest lucru în termenul prevăzut.

Gozman, un critic vocal al campaniei Kremlinului în Ucraina, a părăsit Rusia când aceasta a început, dar s-a întors în iunie în ceea ce el a descris ca fiind o alegere „morală”.

Ministerul rus al Justiției l-a trecut pe lista „agentului străin”, o descriere care are un puternic sens peiorativ și care implică un control guvernamental suplimentar.

Avocatul lui Gozman, Mihail Biryukov, a declarat că politicianul a fost reținut în metroul din Moscova și dus la o secție de poliție.