Nicolae Ciucă, noul președinte al PNL. Primele declaraţii făcute la Congresul extraordinar al liberalilor

Nicolae Ciucă, noul președinte al PNL. Primele declaraţii făcute la Congresul extraordinar al liberalilor

La Palatul Parlamentului din Capitală are loc, duminică, Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal. Politicienii își aleg președintele după demisia lui Florin Cîțu de la șefia partidului. Singurul candidat la fotoliul Brătienilor este prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Liberalii își aleg noul președinte după demisia lui Cîțu

Update ora 13.34. Premierul Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL, după ce a fost unicul candidat al liberalilor la șefia partidului, primind o derogare specială ca să candideze.

„Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru votul de încredere, pentru efortul făcut. Aţi venit unii astăzi, în ziua de Florii (n.r. la catolici). Diasporei vreau să îi mulţumesc foarte mult. M-aş bucura să fie la fel de uniţi şi la fel de dinamici cum au fost astăzi şi să arate lumii că PNL, că România, are spirit, voinţă, potenţial, capacitate şi resursă umană să nu ne fie teamă că nu putem să ne angajăm la orice efort. Vreau să le mulţumesc tinerilor. Practic, tot ceea ce facem noi astăzi le este destinat. Rostul nostru şi direcţia noastră, de care am vorbit azi, nu sunt pentru noi, sunt pentru ei. Ei trebuie să fie cei care se vor mândri că au preluat de la noi o ţară stabilă şi o ţară puternică şi le spunem de acum că au datoria să o ducă mai departe, mai bine decât am făcut-o noi.

Vă mulţumesc, vă doresc succes şi vă îndemn să ne întoarcem fiecare acolo unde ne desfăşurăm activitatea, să ne apucăm serios de muncă şi să facem în aşa fel încât să nu uităm niiciodată că în centrul programului de guvernare este cetăţeanul român”, a declarat Nicolae Ciucă după aflarea votului.

Știrea inițială

Premierul Ciucă a putut să-și depună candidatura la şefia PNL după ce Biroul Executiv al liberalilor a dat o derogare de la statutul partidului privind vechimea. Astfel, orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin cinci ani. Dat fiind faptul că Ciucă nu avea nici doi ani în PNL, el fiind înscris în partid în octombrie 2020, politicianul a putut candida pentru șefia PNL.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a explicat Nicolae Ciucă după depunerea candidaturii.

„Trăim într-o situaţie geopolitică deosebit de gravă, iar pentru noi cel mai important obiectiv este să guvernăm ţara. Sunt convins că după această activitate aleşii locali, liderii filialelor judeţene, se vor întoarce acasă şi se vor preocupa de tot ce înseamnă administrarea comunelor, oraşelor, iar aici, cu miniştrii, ne vom ocupa de administrarea ţării. Cetăţenii aşteaptă soluţii, măsuri, fără gâlceavă şi aceste discordii care apar în spaţiul public. Important e să avem stabilitatea necesară să putem guverna ţara”, a mai spus premierul României.

Cu ce moțiune candidează Nicolae Ciucă

Prim-ministrul român candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. În acest document, Nicolae Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o țară puternică, fundamentele reclădirii încrederii românilor, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie și guvernarea de mare coaliţie.

Sunt și liberali care nu susțin competiția cu un singur candidat

Însă, nu toți liberalii aplaudă la scenă deschisă competiția cu un singur candidat la șefia PNL.

„Credibilitatea Partidului Naţional Liberal nu poate şi nu trebuie să depindă doar de un om. Că e Ciucă sau altcineva. Dacă eşti solist, eşti doar tu şi instrumentul, dacă eşti prim-ministru sau preşedinte de partid, îţi trebuie o echipă. Nu am nimic cu Nicolae Ciucă, aşa cum nu am avut nici cu Florin Cîţu, ori cu vreun alt membru al PNL şi nu vreau ca acest mesaj să fie perceput ca o critică a unor persoane, căci nu este. Este, dacă mi se permite, o dezamăgire personală faţă de o situaţie mai amplă în care ne aflăm”, a precizat, vineri, Mircea Hava, în mediul online.

Ciucă are ca obiectiv şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.

Citește și: