Planul lui Putin prevede un nou district federal în Ucraina. Dmitri Rogozin l-ar putea conduce

Planul lui Putin prevede un nou district federal în Ucraina. Dmitri Rogozin l-ar putea conduce

După așa-zisele referendumuri, cele patru regiuni ucrainene ocupate de ruși și Peninsula Crimeea anexată ar putea deveni un singur district federal, scrie presa de la Moscova. Conducător ar urma să fie pus fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, demis chiar de către Vladimir Putin în luna iulie. În locul său a fost numit Iuri Borisov, eliberat din funcția de viceprim-ministru.

Ce pune la cale Putin

Marți, 27 septembrie 2022, se încheie referendumurile din zonele ocupate de ruși în Ucraina. Votarea nu este recunoscută de comunitatea internațională, fiind numită „falsă”. Rezultatele ar putea fi anunțate chiar în această seară, urmând ca, în zilele următoare, să înceapă procesul de anexare a teritoriilor ucrainene.

Regiunile Donețk și Luhansk din est și Herson și Zaporojie din sud au încheiat cinci zile de vot pentru a deveni părți ale Rusiei. Rezultatele, pe care guvernele Statelor Unite și europene au refuzat să le recunoască în avans, ar putea fi dezvăluite în această seară.

Referendumurile în Ucraina au un scop anume

Cele patru regiuni – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, plus Crimeea, ar urma să formeze cel de-al nouălea district federal al Rusiei, potrivit planurilor de la Kremlin, citate de Moscow Times. Soldații lui Putin au reușit să controleze doar parțial aceste patru teritorii, un mare succes fiind contraofensiva Kievului. Peninsula Crimeea, pe care majoritatea comunității internaționale o recunoaște ca teritoriu ucrainean, este considerată de Moscova parte a Districtului Federal de Sud al Rusiei.

Rusia ar putea crea un district federal cu regiunile anexate

Serghei Țekov, un lider prorus din Crimeea, susține că nu are „nicio îndoială” cu privire la crearea unui nou district federal care să cuprindă teritorii ucrainene anexate. „Dar există diferite opțiuni cu privire la numele său”, a spus el agenției de presă RIA Novosti.

Citând două surse anonime apropiate de Kremlin și una din industria de apărare a țării, jurnaliștii ruși scriu că politicianul naționalist și susținător al ofensivei ruse din Ucraina, Dmitri Rogozin, ar putea deveni trimisul lui Putin în noul district.

Dmitri Rogozin ar putea fi șef

Fost viceprim-ministru și trimis al lui Putin la NATO înainte de a fi numit șef al agenției spațiale ruse, Rogozin a fost demis din funcția de șef al Roscosmos în iulie.

„Va avea un nou loc de muncă în timp util”, a transmis, la acea vreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Putin urmează să se adreseze, vineri, celor două Camere ale parlamentului rus și ar putea folosi acest discurs pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina.