23 sept. 2022 | 09:35

Peșterile de gheață “curcubeu” sunt superbe, dar mortale, avertizează experții: de ce nu merită să faci poze cool pentru Instagram

ACTUALITATE
Peșterile de gheață “curcubeu” sunt superbe, dar mortale, avertizează experții: de ce nu merită să faci poze cool pentru Instagram

După ce o fotografie uimitoare a unei peșteri de gheață de culoarea curcubeului din interiorul Muntelui Rainier a devenit virală, Serviciul Parcurilor Naționale (NPS) a lansat un avertisment dur: peșterile de gheață pot fi frumoase, dar pot fi, de asemenea, mortale.

Fotograful de natură Mathew Nichols a surprins recent peșterile de gheață de pe Muntele Rainier din statul Washington (imaginea de mai jos). Când soarele “lovește” acoperișul acestor peșteri de gheață din exterior, lumina este retrasă în tavanul peșterii de gheață, creând o scenă viu colorată.

„Nu îmi venea să cred ochilor! Am urcat pe Muntele Rainier special pentru a explora peșterile de gheață și nu mi-am imaginat niciodată că vor fi atât de colorate!”, a spus fotograful într-o postare pe Instagram.

„Nu am îmbunătățit deloc culorile în imaginile pe care le voi împărtăși cu voi toți! A fost într-adevăr atât de colorat, cum se vede în fotografii!”.

Peșterile de gheață curcubeu (nu) merită o poză cu multe like-uri

De înțeles, imaginile au devenit virale și au fost distribuite la scară largă pe o varietate de platforme media. Cu toate acestea, oricât de superbe ar părea peșterile de gheață, NPS avertizează că cel mai bine este să te ferești de ele.

„Pentru a clarifica, fotografia este a unui canal de apă de topire care curge sub un câmp de zăpadă peren (zăpadă care persistă toată vara)”, a spus NPS într-un comunicat.

„Oficialii descurajează puternic vizitatorii să se apropie sau să intre în peșterile de gheață sau în canalele de apă de topire, deoarece sunt predispuse la colaps spontan din cauza topirii, care este accelerată în această perioadă a anului. Prăbușirea sau căderea gheții și a pietrelor ar putea fi fatale sau poate provoca răni grave celor care se aventurează în interiorul sau în apropierea intrării”, au continuat aceștia.

Ei au adăugat că potențialii exploratori prezintă, de asemenea, un risc de a dezvolta hipotermie „din cauza combinației dintre temperaturile reci din interior și apa topită mai rece care curge din câmpul de zăpadă”.