20 aug. 2021 | 07:29

Acest robot este ghid turistic: te îndrumă ca un om, într-o peștera din Europa

ACTUALITATE
Acest robot este ghid turistic: te îndrumă ca un om, într-o peștera din Europa

Acest robot este ghid turistic în Grecia. Ar fi încă un job pe care roboții ni l-ar putea lua.

Numit primul ghid turistic robot din interiorul unei peșteri, Persephone întâmpină vizitatorii de la mijlocul lunii iulie, în Peștera Alistrati din nordul Greciei, la 135 de kilometri nord-est de orașul Salonic.

Robotul multilingv acoperă primii 150 de metri din porțiunea peșterii care este deschisă publicului. În restul de 750 de metri, un ghid uman preia controlul.

Acest robot este ghid într-o peștera din Grecia

Robotul poate face turul peșterii în 33 de limbi și poate interacționa la nivel de bază cu vizitatorii în trei limbi. De asemenea, poate răspunde la 33 de întrebări, dar numai în limba greacă.

Nikos Kartalis, directorul științific al orașului Alistrati, din Grecia, a avut ideea de a crea robotul când a văzut unul la televizor îndrumând vizitatorii printr-o galerie de artă. Șaptesprezece ani mai târziu, „am obținut fondurile necesare și ghidul robot a devenit o realitate”, a declarat Kartalis pentru Msn.com.

Robotul a fost construit de Fundația Națională pentru Tehnologie și Cercetare și a costat 118.000 de euro.

„Avem deja o creștere cu 70% a vizitatorilor față de anul trecut, de când am început să folosim robotul”, spune Kartalis. „Oamenii sunt entuziasmați, în special copiii, iar cei care au vizitat peștera ​​în trecut se întorc să vadă robotul”.

El adaugă: ”Este ceva fără precedent pentru ei: să aibă capacitatea de a interacționa cu robotul, punându-i întrebări și el răspunzându-le”. „Multor vizitatori străini nu le vine să creadă că Grecia are capacitatea de a construi un robot și de a-l folosi ca ghid în peșteră”.

„Această peșteră este una dintre cele mai frumoase, nu numai în Grecia, ci și în Europa”, spune Kartalis. „Are stalactite și stalagmite în multe forme și culori, chiar și roșii”.

El a spus că peștera are o vechime de trei milioane de ani și a fost explorată pentru prima dată în 1974 de o echipă de speologi austrieci. S-a deschis vizitatorilor în 1998.

„Roboții, la un moment dat în viitor, vor prelua multe locuri de muncă. Dar cred că nu pot înlocui oamenii peste tot”, a spus el.

Vizitatorii spun că robotul este interesant, original, dar nu poate înlocui contactul uman cu ghidul și conversația pe care o putem purta.