”Performanța” Tesla, cu întârziere de 5 ani: primul ”gigant” electric livrat de compania lui Elon Musk

”Performanța” Tesla, cu întârziere de 5 ani: primul ”gigant” electric livrat de compania lui Elon Musk

Pepsi va fi primul client care va primi transporturile de marfă electrificate.

La cinci ani după ce CEO-ul Elon Musk și-a dezvăluit oficial Semi, remorca de tractor electrificată a lui Tesla, compania a livrat primul său vehicul oficial de producție la Pepsi, în timpul „Evenimentului de semi-livrare” care a avut loc la Gigafactory Tesla din Nevada. Producătorul de băuturi a comandat 100 de vehicule în total.

Prezentat pentru prima dată în 2017, Tesla Semi trebuia inițial să fie vândut cu amănuntul pentru 150.000 USD și 180.000 USD pentru versiunile de 480 de km și, respectiv, 800 de km. Aceste prețuri sunt semnificativ mai mari decât cei 60.000 de dolari pe care îi rulează o cabină diesel standard, dar Tesla estimează că vehiculele sale pot funcționa cu 20% mai eficient și pot economisi până la 250.000 de dolari pe durata de viață de milioane de km a Semi.

Fiecare platformă este „proiectată ca un glonț”, a spus Musk la dezvăluirea vehiculului și va fi echipată cu un pachet masiv de baterii de 1 MW. Se pare că aceasta oferă un 0-100 de 20 de secunde, ceea ce este impresionant, având în vedere că aceste vehicule pot căra până la 36 de tone la un moment dat și un timp de încărcare cheltuit până la 80% de doar 30 de minute. Semi-urile sunt, de asemenea, echipate cu capabilități de pilot automat îmbunătățite, precum și cu sisteme de atenuare jackknife, senzori de punct mort și înregistrarea datelor pentru gestionarea flotei.

Probleme cu producția

Pe măsură ce rezervările s-au deschis în 2017, a spus Musk la acea vreme, livrările vor începe doi ani mai târziu, în 2019. Până în aprilie 2020, Tesla a amânat oficial data de livrare până în 2021, invocând întârzieri de producție și probleme legate de lanțul de aprovizionare cauzate de COVID. Cu toate acestea, la doar două luni după aceea, în mai 2020, Musk a trimis un e-mail la nivel de companie în care scria: „Este timpul să facem tot posibilul și să aducem Tesla Semi la producție în volum. Până acum a fost în producție limitată, ceea ce ne-a permis să îmbunătățim multe aspecte ale designului”, după cum a văzut CNBC. În același e-mail, el a confirmat că producția va avea loc în Gigafabrica Tesla din Nevada.

Noua dată de livrare a fost amânată din nou, de data aceasta până în 2022, invocând ca factori contributivi atât deficitul global de procesoare, cât și propria capacitate de producție a bateriilor, limitată de pandemie, pentru noile celule de tip 4680.

„Credem că rămânem pe drumul cel bun pentru a construi primele noastre vehicule Model Y în Berlin și Austin în 2021”, a spus Musk în 2021. „Ritmul rampelor de producție respective va fi influențat de introducerea cu succes a multor noi tehnologii de producție și de produse, provocările continue legate de lanțul de aprovizionare și autorizațiile regionale.”

„Pentru a ne concentra mai bine asupra acestor fabrici și din cauza disponibilității limitate a celulelor bateriei și a provocărilor lanțului global de aprovizionare, am mutat lansarea programului de camioane în 2022”, a continuat el.

Începând cu luna mai a acestui an, Tesla a început să accepte din nou rezervări pentru un depozit de 20.000 USD.

Etichete: