Percheziții în România și Marea Britanie, după ce mai mulți români s-au îmbolnăvit de la medicamente false pentru cancer

Percheziții în România și Marea Britanie, după ce mai mulți români s-au îmbolnăvit de la medicamente false pentru cancer

Recent a fost descoperit un caz extrem de bizar, după ce mulți români au fost îmbolnăviți și înșelați cu medicamente false, vândute pe internet. Astfel că acum au loc descinderi ale poliţiştilor în România şi în Marea Britanie. Mai precis, se fac trei percheziții, una în România și două pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii cu sprijinul poliției de acolo.

Români îmbolnăviți din cauza medicamente false pentru cancer

Vorbim despre un dosar penal în care se fac cercetări pentru înșelăciune și uz de fals informatic.

Astfel că mai multe persoane ar fi creat trei site-uri promovate în mediul online inclusiv pe piața din România unde vindeau medicamente pentru vindecarea mai multor boli grave, precum cancerul, cu scopul de a obține bani de la persoanele bolnave.

S-a întâmplat și ca persoanele respective cereau să ceară documente medicale pentru a prezenta mai multă credibilitate. La scurt timp după ce primeau banii, persoanele nu mai răspundeau nici la mailuri, nici la telefoane.

În plus, după virarea banilor în contul bancar indicat, victimele i-au contactat pe reprezentanţii site-urilor cu privire la depăşirea termenului de livrare convenit. Astfel că persoanele primeau scuze precum „se vor restitui sumele achitate”, „medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, „nu a preluat curierul comanda”, „mai aşteptaţi” sau se comunica un alt termen de livrare ce nu era respectat.

Conform Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac, marţi, trei percheziţii domiciliare, dintre care două în Marea Britanie, cu sprijinul poliţiei din Northampton, şi una pe teritoriul României, într-un dosar penal deschis pentru înşelăciune şi fals informatic.

„Din cercetări, a reieşit că persoanele bănuite ar fi creat trei site-uri, promovate în mediul on-line, exclusiv către piaţa din România, prin care ar fi oferit spre vânzare medicamente, în special dintre cele dedicate tratării de boli extrem de grave, precum cancerul, în scopul obţinerii de bani, în mod necuvenit, de la diferite persoane (pacienţi şi aparţinători), fiind cauzate atât pagube materiale, cât şi din punct de vedere al sănătăţii.

Ulterior câştigării încrederii, s-ar fi menţinut în eroare victimele, prin crearea unor paşi ce simulau o relaţie comercială reală în mediul on-line, astfel că persoanele puteau vizualiza, în contul creat pe site, plata efectuată, după care era transmis un cod de urmărire comandă, aparent emis de firma de curierat şi era emisă factura fiscală (invoice), toate aceste manevre având menirea de a induce clientului aparenţa unei tranzacţii reuşite”, găsim notat în comunicat.

Până acum, prejudiciul cauzat este de aproximativ 100.000 de euro. Compania respectivă nu deținea autorizații de distribuție angro de medicamente emise de autoritățile competente din Marea Britanie sau Ungaria și nici nu a fost autorizată pentru activitatea de distribuție angro de medicamente în România.

Citește și: