31 mart. 2021 | 15:15

Marea păcăleală pentru șoferii români: cum se umflau costurile cu reparațiile în baza unor polițe RCA

ACTUALITATE
Marea păcăleală pentru șoferii români: cum se umflau costurile cu reparațiile în baza unor polițe RCA

Polițiștii au descins la zeci de adrese pentru a destructura o grupare ce se ocupa cu umflarea costurilor reparațiilor făcute în baza unor polițe RCA.

Polițiștii au reușit să dea de urma unui mecanism prin care șoferii ajungeau să plătească mai mult, în mod nejustificat, pentru polițele RCA. E vorba de o schemă de supraevaluare a costurilor reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA. Ulterior, însă, la reîncheirea unei astfel de asigurări obligatorii, tarifele erau mai mari.

Vizate sunt mai multe societăți comerciale care efectuau reparații. Mai exact, e vorba de service-uri auto.

Cum se umflau costurile cu reparațiile în baza unor polițe RCA

Polițiștii susțin că 24 de percheziții au loc, miercuri, într-un dosar de înșelăciune și fals referitor la supraevaluarea costurilor unor reparații făcute pe baza polițelor RCA.

Astfel, în perioada 2019-2020, mai multe societăți comerciale, cu obiect de activitate efectuarea de reparații și închirieri auto, precum și comercializarea de piese de schimb, ar fi dezvoltat un mecanism infracțional complex, prin care s-ar fi eludat dispozițiile legale.  Prejudiciul era produs societăților de asigurare- reasigurare, dar tot șoferii plăteau în final mai mult.

Asta pentru că acest lucru ar fi determinat, ulterior, creșterea anuală, constantă, a prețului poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule

„Polițiștii Direcției de Investigații Criminale efectuează 24 de percheziții domiciliare, la societăți comerciale care ar fi supraevaluat costurile reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA. La data 31 martie 2021, polițiștii Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., în colaborare cu Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, efectuează 24 de percheziții domiciliare, în București și Ilfov, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor persoane juridice.

Fals și uz de fals

În dosar se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La operațiune au participat polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și D.G.P.M.B. – Serviciul Criminalistic, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.”

De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor din cadrul Registrului Auto Român, Gărzii Naționale de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Muncă București și Ilfov.