Pensionarii din România au dreptul să aleagă: noua lege care întinde o mână de ajutor sărmanilor

Pensionarii din România au dreptul să aleagă: noua lege care întinde o mână de ajutor sărmanilor

În România, pensia minim garantată este de 640 de lei, iar această valoare continuă să fie un bonus semnificativ pentru foarte mulți români care au fost nevoiți să supraviețuiască din mai puțin de atât până în 2019, când s-a introdus conceptul în lege.

Un nou proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii vine la înaintare cu două scenarii pentru pensionarii din România care sunt nevoiți să trăiască de sume modice. Este vorba de posibilitatea de a alege între pensia minimă garantată de stat, pe care am menționat-o mai sus și o indemnizație socială. Încercând să lămurească un pic setul de circumstanțe, oficialii din minister au oferit o serie de detalii.

Care pensionari vor putea să aleagă ce primesc

Cu excepția unor oameni care au ieșit la pensie în urmă cu câteva decenii iar pensia le-a fost neglijată de către autorități, cele mai mici pensii din România le au cei care au atins limita de vârstă, dar stagiul lor de cotizare a fost mai mic de 15 ani. Cu alte cuvinte, până la 63 sau 65 de ani, perioada în care au lucrat cu taxe achitate la stat către casa de pensii a fost de sub 15 ani. În acea situație, la momentul de față, statul român le garantează acelor români, peste un milion la număr, un o sumă de 640 de lei pe lună

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat al ministerului, remis AGERPRES.

Ideea este că, în funcție de suma rezultată la indemnizația socială minimă, unii pensionari s-ar putea să câștige mai mult, în timp ce cei cărora le va ieși o sumă mai mic decât pensia minimă garantă, vor rămâne cu suma mai mare.

Citește și: