13 sept. 2022 | 11:12

Patriarhul Kiril, apel la credincioși să se roage pentru Putin și comandanții militari: „Să protejeze patria de toți străinii”

ULTIMA ORĂ
Patriarhul Kiril, apel la credincioși să se roage pentru Putin și comandanții militari: „Să protejeze patria de toți străinii”

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, a făcut apel la creștinii ortodocși ruși să se roage pentru președintele Vladimir Putin, comandanții militari și politicienii țărilor, care ar trebui să ia deciziile corecte „în acest moment dificil”.

Kiril, mesaj pentru conducătorii țării în contextul războiului

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a vorbit în fața pelerinilor de la mănăstirea „Sfântul Daniil” din Moscova, după liturghia pentru marele prinț medieval Alexandru Nevski și fiul său Daniil Moskovski.

„Marii prinți pe care îi pomenim astăzi – Alexandru Nevski și Daniil Moskovski – au reușit să îmbine misiunea politică, misiunea militară, conducerea trupelor și a armatei cu sfințenia lor. Și poate că această combinație este o garanție că o țară cu o astfel de conducere nu va comite crime de război”, a declarat patriarhul Kirill.

Această mărturie este din nou susținută de ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse vede „operațiunea” ca pe un bastion împotriva Occidentului, pe care îl definește ca fiind un trădător.

„Astăzi, când trăim într-o perioadă foarte dificilă, rugăciunea noastră este specială: pentru șeful statului nostru și comandantul suprem Vladimir Vladimirovici Putin, care poartă o responsabilitate specială. Rugăciunea noastră specială este, de asemenea, pentru toți comandanții militari și pentru cei aflați la putere”, a spus el.

„Dumnezeu să îi facă mai înțelepți”

„Fie ca Dumnezeu să îi facă mai înțelepți, să îi întărească, să îi sfătuiască și să îi protejeze de păcate și greșeli – și în același timp să îi inspire să întreprindă acțiuni care să protejeze patria lor de toți străinii… chiar și de cele mai periculoase și teribile amenințări”, a spus Patriarhul Kirill.

În martie, aproape după începerea operațiunii militare din 24 februarie, Patriarhul Kirill a declarat că Rusia a intrat într-o bătălie metafizică în regiunea Donbas din Ucraina, unde creștinii ortodocși nu acceptă valorile occidentale „false”.

Kirill este așteptat să participe săptămâna aceasta la cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor laice și tradiționale de la Nur-Sultan, iar Papa Francisc, care pleacă marți spre capitala kazahă, a declarat în repetate rânduri că este pregătit să discute cu el.