Reacția Bisericii Ortodoxe Ruse privind dialogul Papei Francisc cu Patriarhul Kiril: „A ales tonul greșit”

Reacția Bisericii Ortodoxe Ruse privind dialogul Papei Francisc cu Patriarhul Kiril: „A ales tonul greșit”

Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat, miercuri, în urma relatării Papei Francisc privind discuția pe care acesta a avut-o, la jumătatea lunii martie, cu patriarhul Kiril. Suveranul Pontif i-a transmis liderului BOR să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. Potrivit Patriarhiei de la Moscova, Papa „a ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații”.

Patriarhul Kiril se declară deranjat de relatarea Papei Francisc

Papa Francisc a mărturisit, într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, că a solicitat să meargă la Moscova, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, ca să-i ceară să înceteze invazia Ucrainei. Suveranul Pontif a părut dezamăgit de Patriarhul Kiril, care i-a citit, „​cu un cartonaș în mână, toate justificările conflictului”.

Să nu devii „băiatul de altar al lui Putin”

Liderul Bisericii Catolice l-a rugat pe reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. În cadrul aceluiași interviu, Papa Francisc a respins ideea unei colaborări cu Patriarhul Kiril, de altfel un apropiat al lui Putin, pentru încetarea războiului, deoarece, în conversaţia prin videoconferinţă pe care cei doi lideri religioși au avut-o, „în primele 20 de minute, mi-a recitat toate justificările pentru război”. Reacția Moscovei nu a întârziat să apară.

Cum a reacționat Biserica Ortodoxă Rusă

Potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, „este regretabil că, la o lună şi jumătate după conversaţia cu patriarhul Kirill, Papa Francisc a ales o tonalitate eronată pentru a transmite conţinutul acestei conversaţii”. Patriarhia moscovită amenință că atitudinea Suveranului Pontif „nu va contribui la un dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă”.

Patriarhia de la Moscova susține că războiul din Ucraina a început în 2014

Liderul de la Vatican a dezvăluit că discuția cu patriarhul de la Moscova a avut loc prin Zoom, la jumătatea lunii martie. Atât el, cât și Kiril au convenit să amâne o întâlnire planificată pentru 14 iunie, la Ierusalim. Întrebat dacă ar putea înalta față bisericească să fie cea care îl convinge pe Vladimir Putin că este indicat dialogul, Papa Francisc a răspuns negativ.

„Aveam programată o întâlnire cu el la Ierusalim, la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu avea nimic de-a face cu războiul. Însă, acum, chiar şi el este de acord că, dacă ne-am întâlni, ar putea fi un semnal ambiguu”, a punctat Papa Francisc în interviul acordat cotidianului italian Corriere della Sera.

Biserica Ortodoxă Rusă a menţionat, de asemenea, că patriarhul Kiril i-a explicat Papei că războiul din Ucraina nu a început acum, ci în 2014, odată cu schimbarea de putere la Kiev, după revoluţia Euromaidanului.

Citește și: