Parchetul General investighează felul în care s-a repartizat dosarul în care Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza de doctorat

Parchetul General investighează felul în care s-a repartizat dosarul în care Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza de doctorat

Parchetul General cercetează felul în care a avut loc repartizarea dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat, la Curtea de Apel București, conform unor surse judiciare invocate de G4media.

Ce s-a întâmplat cu dosarul privind plagiatul în teza de doctorat al lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a obținut o sentință prin care cele trei sesizări au fost anulate privind verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat de la Universitatea Națională de Apărare Carol I.

Procurorul care se ocupă de acest caz este Mihaela Iorga Moraru, scrie sursa citată. Ea a devenit cunoscut din cauza unui conflict cu Laura Codruța Koveși, pe vremea când lucra la DNA.

Direcția Națională Anticorupție a trimis-o în judecată pe Mihaela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului și fals. La câteva luni, Înalta Culte a anulat rechizitoriul DNA.

Procuroarea a fost mutată la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției, o structură care a fost desființată. Apoi, a fost mutată la Parchetul General, pe Secția de urmărire penală și criminalistică.

De fapt, ONG-ul Declic a depus o plângere penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un «judecător dedicat»”, scria ONG-ul pe atunci.

Dosarul privind repartizarea aleatorie a dosarului în care premierul Ciucă a cerut anularea sesizărilor de plagiat a ajuns pe masa lui Marius Iosif, care a admis cererea premierului, iar la scurt timp s-a pensionat.

14 ONG-uri au depus sesizări privind modul în care a fost repartizat dosarul și le-au trimis către Inspecția Judiciară, care a clasat sesizările. 

CAB a transmis că efectuează anchetă internă, însă nu a dat niciun răspuns public, la două luni de la anunț.