19 iul. 2022 | 15:55

Pandemia de nepăsare: empatia, un concept pe cale de dispariție. Ce nație arată, totuși, semne de redresare

ACTUALITATE
Pandemia de nepăsare: empatia, un concept pe cale de dispariție. Ce nație arată, totuși, semne de redresare

Oamenii sunt din ce în ce mai puțin înclinați să ajute un străin care are nevoie; nu ca pe vremuri când, din fericire pentru generațiile anterioare, situația era diferită.

Una dintre sarcinile cele mai importante ale științei este de a contesta aceste adevăruri acceptate. O nouă lucrare se bazează pe 511 studii, strânse într-o perioadă de 61 de ani. A fost nevoie de oameni de știință din China și Olanda pentru a le dezvălui americanilor această despre țara lor, deși studiile pe care le-au analizat au fost făcute la instituții din SUA.

Multe măsuri de încredere și conexiune socială spun într-adevăr o poveste sumbră ce implică declin, în special în Statele Unite, așa că este ușor să presupunem că modelul este universal.

Cu toate acestea, de zeci de ani, psihologii au investigat cât de mult se ajută oamenii unii pe alții, așa că nu este necesară presupunerea. O meta-analiză a cercetării pe această temă, din 1956-2017, publicată în Buletinul Psihologic, constata o tendință pozitivă lentă, dar constantă.

Autorii studiului nu se așteptau la acest rezultat surprinzător

„Am fost surprinși de descoperirile noastre ce spuneau că americanii au devenit mai cooperanți în ultimele șase decenii, deoarece mulți oameni cred că societatea americană devine din ce în ce mai puțin conectată social, mai puțin încrezătoare și mai puțin angajată în binele comun”, a declarat profesorul Yu Kou, de la Universitatea Normală din Beijing, înt-o declarație de presă.

Ajutorarea străinilor este, evident, benefică celor care au nevoie de ajutor departe de rețelele de sprijin, dar oamenii de știință socială îl consideră un marker și un facilitator al multor aspecte.

„O cooperare mai mare în cadrul și între societăți ne poate ajuta să abordăm provocările globale, cum ar fi răspunsurile la pandemii, schimbările climatice și crizele imigranților”, s-a concluzionat.

Chiar și așa, trebuie să recunoaștem că rezultatele din teren arată o cu totul altă realitate, din nefericire. Asta doar dacă nu alegem să mizăm mai mult pe excepțiile „care confirmă regula”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele