19 iul. 2022 | 11:19

„Omenirea se sinucide”, avertismentul lui Antonio Guterres, pentru guvernele Planetei. Ce trebuie făcut de urgență pentru a evita o catastrofă

News
„Omenirea se sinucide
Antonio Guterres, șeful ONU, avertizează: „Omenirea se sinucide", și critică dur lipsa de acțiune

Importanți oficiali, din 40 de țări, s-au întâlnit luni la Berlin. S-a discutat despre cum să se concentreze asupra luptei împotriva impactului tot mai mare al schimbărilor climatice. La această întâlnire, Antonio Guterres, a avertizat că omenirea optează pentru o „sinucidere colectivă” prin lipsa de acțiune. Declarația înaltului oficial ONU vine în contextul schimbărilor majore de climă. Dar și în urma efectelor devastatoare din ultima vreme.

Antonio Guterres, șeful ONU, avertizează: „Omenirea se sinucide”

Declarațiile Secretarului general al ONU trag un semnal de alarmă. Oficialul spune că omenirea alege „sinuciderea colectivă”. Termenul a fost folosit referindu-se la inacțiunea în domeniul schimbărilor climatice.

Statele europene au promis că își vor îndeplini obiectivele climatice. Războiul din Ucraina a determinat o parte  dintre ele să caute noi surse de combustibili fosili.

Au fost nevoite să apeleze, cel puțin temporar, la cărbune pentru a suplini deficitul de energie furnizat de Rusia. Acest lucru a fost privit cu suspiciune de țările în curs de dezvoltare.

Organizatorii au prezentat reuniunea de două zile de la Berlin ca pe o oportunitate de a reconstrui încrederea între statele bogate și cele sărace. Întâlnirea are loc înainte de summitul ONU privind clima din noiembrie din Egipt.

Discuțiile tehnice de luna trecută au înregistrat puține progrese. Se dorea un progres în privința unor aspecte cheie, cum ar fi ajutorul pentru climă pentru țările în curs de dezvoltare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că limita de încălzire globală de 1,5 grade Celsius convenită în cadrul acordului climatic de la Paris din 2015 se îndepărtează tot mai mult de atingerea obiectivului. Declarația vine și în contextul în care, tot mai mulți oameni sunt afectați de inundații, secete, furtuni și incendii extreme.

„Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne alimentăm dependența de combustibilii fosili.”, spune Antonio Guterres.

Guterres critică dur lipsa de acțiune

Antonio Guterres, care a apărut prin intermediul unei înregistrări video, a criticat țările care continuă „să joace jocul blamării în loc să-și asume responsabilitatea pentru viitorul nostru colectiv” .

Antonio Guterres a îndemnat statele bogate să-și respecte promisiunile pe care le-au făcut celor săraci. Țările în curs de dezvoltare încă așteaptă ca aceste state bogate să ofere 100 de miliarde de dolari în fiecare an în ajutor pentru climă, un obiectiv pe care ar fi trebuit să îl atingă până în 2020.

Problema „pierderilor și pagubelor” joacă un rol important în cadrul reuniunii de la Berlin, unde miniștrii se vor împărți în grupuri mici pentru discuții în speranța de a crea încredere înaintea summitului ONU privind clima de la Sharm el-Sheikh, Egipt, din noiembrie.

Ministrul mediului din Antigua, Molwyn Joseph, vorbind în numele națiunilor insulare mici în curs de dezvoltare, care se numără printre cele mai expuse riscului, a subliniat urgența acestei probleme.

„Ceea ce este descris ca fiind o criză, pentru noi este o catastrofă. Există insule mici care dispar.”, spune ministrul, preluat de The Guardian.

Cu toate acestea, marii poluatori au rezistat mult timp ideii că ar trebui să plătească pentru distrugerile pe care emisiile lor de gaze cu efect de seră le provoacă în întreaga lume.

Între timp, oamenii de știință spun că valurile de căldură extremă care au lovit mari părți ale emisferei nordice în ultimele săptămâni ar putea deveni noua normalitate în timpul verii dacă încălzirea globală continuă.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro