19 iul. 2022 | 11:19

„Omenirea se sinucide”, avertismentul lui Antonio Guterres, pentru guvernele Planetei. Ce trebuie făcut de urgență pentru a evita o catastrofă

News
„Omenirea se sinucide
Antonio Guterres, șeful ONU, avertizează: „Omenirea se sinucide", și critică dur lipsa de acțiune

Importanți oficiali, din 40 de țări, s-au întâlnit luni la Berlin. S-a discutat despre cum să se concentreze asupra luptei împotriva impactului tot mai mare al schimbărilor climatice. La această întâlnire, Antonio Guterres, a avertizat că omenirea optează pentru o „sinucidere colectivă” prin lipsa de acțiune. Declarația înaltului oficial ONU vine în contextul schimbărilor majore de climă. Dar și în urma efectelor devastatoare din ultima vreme.

Antonio Guterres, șeful ONU, avertizează: „Omenirea se sinucide”

Declarațiile Secretarului general al ONU trag un semnal de alarmă. Oficialul spune că omenirea alege „sinuciderea colectivă”. Termenul a fost folosit referindu-se la inacțiunea în domeniul schimbărilor climatice.

Statele europene au promis că își vor îndeplini obiectivele climatice. Războiul din Ucraina a determinat o parte  dintre ele să caute noi surse de combustibili fosili.

Au fost nevoite să apeleze, cel puțin temporar, la cărbune pentru a suplini deficitul de energie furnizat de Rusia. Acest lucru a fost privit cu suspiciune de țările în curs de dezvoltare.

Organizatorii au prezentat reuniunea de două zile de la Berlin ca pe o oportunitate de a reconstrui încrederea între statele bogate și cele sărace. Întâlnirea are loc înainte de summitul ONU privind clima din noiembrie din Egipt.

Discuțiile tehnice de luna trecută au înregistrat puține progrese. Se dorea un progres în privința unor aspecte cheie, cum ar fi ajutorul pentru climă pentru țările în curs de dezvoltare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că limita de încălzire globală de 1,5 grade Celsius convenită în cadrul acordului climatic de la Paris din 2015 se îndepărtează tot mai mult de atingerea obiectivului. Declarația vine și în contextul în care, tot mai mulți oameni sunt afectați de inundații, secete, furtuni și incendii extreme.

„Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne alimentăm dependența de combustibilii fosili.”, spune Antonio Guterres.

Guterres critică dur lipsa de acțiune

Antonio Guterres, care a apărut prin intermediul unei înregistrări video, a criticat țările care continuă „să joace jocul blamării în loc să-și asume responsabilitatea pentru viitorul nostru colectiv” .

Antonio Guterres a îndemnat statele bogate să-și respecte promisiunile pe care le-au făcut celor săraci. Țările în curs de dezvoltare încă așteaptă ca aceste state bogate să ofere 100 de miliarde de dolari în fiecare an în ajutor pentru climă, un obiectiv pe care ar fi trebuit să îl atingă până în 2020.

Problema „pierderilor și pagubelor” joacă un rol important în cadrul reuniunii de la Berlin, unde miniștrii se vor împărți în grupuri mici pentru discuții în speranța de a crea încredere înaintea summitului ONU privind clima de la Sharm el-Sheikh, Egipt, din noiembrie.

Ministrul mediului din Antigua, Molwyn Joseph, vorbind în numele națiunilor insulare mici în curs de dezvoltare, care se numără printre cele mai expuse riscului, a subliniat urgența acestei probleme.

„Ceea ce este descris ca fiind o criză, pentru noi este o catastrofă. Există insule mici care dispar.”, spune ministrul, preluat de The Guardian.

Cu toate acestea, marii poluatori au rezistat mult timp ideii că ar trebui să plătească pentru distrugerile pe care emisiile lor de gaze cu efect de seră le provoacă în întreaga lume.

Între timp, oamenii de știință spun că valurile de căldură extremă care au lovit mari părți ale emisferei nordice în ultimele săptămâni ar putea deveni noua normalitate în timpul verii dacă încălzirea globală continuă.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro