23 feb. 2022 | 13:25

Pagube de sute de milioane de dolari pentru Volkswagen, în câteva ore

ACTUALITATE
Pagube de sute de milioane de dolari pentru Volkswagen, în câteva ore

Operatorul Felicity Ace, nava care transportă mii de Porsche, Lamborghini și alte vehicule Volkswagen AG, a declarat că presupune că nava este încă în flăcări la aproape o săptămână după ce echipajul a abandonat nava.

Două remorchere mari pulverizează nava, a declarat o unitate a Mitsui OSK Lines Ltd pe un site web creat pentru a oferi actualizări despre incident. Aceștia vor ajuta la controlul poziției navei înainte ca o echipă inițială de salvare aflată deja la fața locului să inspecteze transportatorul.

Incendiul, semnalat pentru prima dată în jurul prânzului în Europa pe 16 februarie, ar putea fi costisitor pentru Volkswagen. Compania de modelare a riscurilor Russell Group a estimat că există mașini în valoare de 401 de milioane de dolari la bord și că aproximativ 155 de milioane de dolari aparțin producătorului german. Anderson Economic Group, un consultant din Michigan, vehiculează o pierdere de marfă de 334,6 milioane USD.

Bateriile îngreunează munca autorităților

Dintre cele aproape 4.000 de vehicule VW de la bordul navei, modelele includ mașini compacte Golf și crossover-uri electrice ID.4, potrivit unui e-mail intern de săptămâna trecută de la subsidiara producătorului auto din SUA. Stingerea incendiilor bateriei cu litiu-ion poate necesita mii de litri de apă – mult mai mult decât ceea ce este nevoie pentru a stinge un motor cu ardere obișnuit.

Cauza incendiului rămâne neclară. Două ambarcațiuni de salvare cu capacitate suplimentară de stingere a incendiilor și de remorcare sunt în drum spre navă, una fiind programată să sosească miercuri și cealaltă pe 26 februarie.

Marina portugheză a declarat că pe 24 februarie o echipă de experți este așteptată să zboare la Felicity Ace cu un elicopter al forțelor aeriene „pentru a analiza condițiile” pentru remorcarea navei. Nava se află în prezent la 195 de mile marine la sud de insula Faial din Azore, a declarat marina într-un comunicat postat pe site-ul său.

Fumul alb care poate fi văzut suflând de pe navă s-a „diminuat considerabil”, a mai spus marina.