Orașele „pierdute” din Amazon, scoase la lumină de tehnologia modernă: ce particularități aveau fostele așezări omenești

Orașele „pierdute” din Amazon, scoase la lumină de tehnologia modernă: ce particularități aveau fostele așezări omenești

O rețea de orașe antice „pierdute” a fost descoperită în Amazon, folosind tehnologia lidar, denumită „lasere pe cer”, care te ajută să privești prin „baldachinul” pădurii tropicale.

Orașele, construite de comunitățile Casarabe, între anii 500-1.400 d.Hr., sunt situate în pădurea-savană Llanos de Mojos, Bolivia și au fost ascunse sub copacii bătrâni și groși. Acestea prezintă o serie de structuri elaborate și complicate, spre deosebire de oricare dintre cele descoperite anterior în regiune, inclusiv terase de 16 metri înălțime pe o suprafață echivalentă a 30 de terenuri de fotbal, dar și piramide conice de 69 de metri înălțime.

Echipa internațională de cercetători din Marea Britanie și Germania a găsit, de asemenea, o rețea vastă de rezervoare, drumuri și puncte de control, care se întinde pe câțiva kilometri.

Teoriile anterioare, despre civilizațiile care ar fi putut locui în Amazon, date peste cap de noile descoperiri

Descoperirea pune la îndoială ceea ce se credea anterior, și anume că Amazonul nu ar fi fost niciodată populat de civilizații vaste, arătând, în schimb, că acesta a fost casa unui „urbanism” timpuriu, creat și gestionat de populațiile indigene.

„Am bănuit de multă vreme că cele mai complexe societăți precolumbiene, din întregul bazin, s-au dezvoltat în această parte a Amazonului bolivian, dar dovezile sunt ascunse sub coronamentul pădurii și sunt greu de vizitat în persoană”, a spus José Iriarte, de la Universitatea din Exeter.

Până la sfârșitul secolului al XX-lea a existat o oarecare doză de scepticism că regiunea Amazonului ar fi putut susține orice altceva decât triburi de vânători sau de culegători. Câmpiile Mojos, situate la marginea de sud-vest a regiunii Amazonului, se inundă câteva luni pe an, în timpul sezonului ploios, făcându-le improprii pentru locuire permanentă.

Cu toate acestea, în ultimele decenii au apărut dovezi ale irigațiilor, ale lucrărilor de pământ sau chiar ale orașelor mari și ale drumurilor și canalelor care adesea se întind pe kilometri întregi.

„Acest lucru a indicat o așezare relativ densă în vremurile prehispanice. Scopul nostru a fost să efectuăm cercetări de bază și să urmărim așezările și viața de acolo”, a spus, la rândul lui, dr. Heiko Prümers, de la Institutul de Arheologie German.

civilizatii-stravechi-descoperite-padure-amazon

Citește și: