11 dec. 2021 | 08:33

Oamenii de știință construiesc o cutie neagră pentru a înregistra sfârșitul lumii: ce este Earth’s Black Box

ACTUALITATE
Oamenii de știință construiesc o cutie neagră pentru a înregistra sfârșitul lumii: ce este Earth’s Black Box

Dacă – sau când – civilizația umană se prăbușește, ce va rămâne? Poate părți ale unor orașe. În general, totuși, s-ar putea să nu rămână multe dovezi în urmă, cu privire la ceea ce a realizat umanitatea – sau ce a dus la căderea ei. Dar o cutie neagră ar rezolva asta.

O echipă de cercetători vrea să schimbe asta. Soluția lor? O cutie masivă, indestructibilă, care va înregistra date științifice pentru a oferi civilizațiilor viitoare o perspectivă asupra modului exact în care a căzut umanitatea.

Proiectul, numit Earth’s Black Box, va fi un imens monolit de oțel instalat într-o locație îndepărtată din Tasmania. Este asemănător cu cutiile negre care sunt concepute pentru a supraviețui prăbușirilor de avioane și pentru a oferi investigatorilor date prețioase despre ceea ce a dus la dezastru.

cutie neagră

Earth’s Black Box

O cutie neagră ar putea fi salvarea speciei noastre

Proiectul este o colaborare între cercetătorii de la Universitatea din Tasmania, agenția de marketing Clemenger BBDO și agenția de creație The Glue Society.

Echipa proiectează cutia pentru a înregistra date climatice, cum ar fi nivelurile de CO2 atmosferic, temperatura mării și nivelurile de consum de energie. De asemenea, va aduna informații contextuale, cum ar fi titluri de știri și postări pe rețelele sociale.

„Ideea este că dacă Pământul se prăbușește ca urmare a schimbărilor climatice, acest dispozitiv de înregistrare indestructibil va fi acolo, pentru ca oricine a mai rămas să învețe din asta”, a declarat Jim Curtis, directorul executiv de creație la Clemenger BBDO, pentru Australian Broadcasting Corporation.

Cutia în sine va fi făcută din oțel de șapte centimetri grosime și în consolă din granit. În interior va fi un sistem de unități de stocare conectate la internet și alimentate de panouri solare pe acoperișul cutiei.

„Este construit pentru a ne supraviețui tuturor”, a declarat Jonathan Kneebone, cofondatorul Glue Society, pentru ABC. „Dacă se întâmplă ceea ce este mai rău, doar pentru că rețelele electrice se sting, acest lucru va fi în continuare acolo”.

Cea mai mare problemă pentru echipă acum este cum să ajute civilizațiile viitoare să acceseze informațiile pe care le conține. La urma urmei, pur și simplu vor găsi un monolit misterios în mijlocul pustietății – și știm deja cum a funcționat asta pentru noi.