Istoria acestei planete numită Pământ este una fabuloasă. Sunt mii și mii de ani de istorie încă nedescoperiți, iar arheologii și cercetătorii de-abia au ajuns la suprafața descoperirilor. Recent un grup de cercetători au mai descoperit o pagină din istoria planetei Pământ, ascunsă în pădurea amazoniană.
Un grup de cercetători au descoperit, în pădurea amazoniană, imagini de artă care înfățișează uriașe creaturi ale epocii glaciare. Picturile rupestre prezentau celebrii mastodonți, în mărime naturală, picturile fiind bine conservate.
Picturile au fost realizate probabil în urmă cu aproximativ 11.800 până la 12.600 de ani, spun cercetătorii de la Universitatea din Exeter. Picturile sunt așezate pe trei pereți de stâncă diferite. Pe cea mai mare dintre ele, cunoscută sub numele de Cerro Azul, se regăsesc 12 panouri și mii de pictografii individuale.
Descoperirile făcute de cercetători în pădurea amazoniană, se află în Serranía La Lindosa din Columbia modernă. Arta rupestră arată cum cei mai vechi locuitori umani din zonă ar fi coexistat cu megafauna din Epoca Glaciară. Pe stânci sunt mii de imagini care arată ceea ce pare a fi leneși uriași, mastodonți, camelide, cai și alte animale ce au trăit în acea perioadă.
Cei care au făcut această descoperire spun că sunt cu adevărat imagini incredibile, produse de cei mai vechi oameni care trăiau în vestul Amazoniei. Picturile oferă o privire vie și captivantă asupra vieții acestor comunități. O parte din imagini prezintă figuri umane, forme geometrice și scene de vânătoare. Un număr important de picturi scot la iveală animale precum cerbi, tapiri, aligatori, lilieci, maimuțe, broaște țestoase, șerpi și porci spinoși.
Cercetătorii spun că au mai descoperit pe pereții stâncilor picturi roșii, realizate folosind pigmenți extrași din ocru răzuit. Acestea alcătuiesc una dintre cele mai mari colecții de artă rock din America de Sud, spun cercetătorii.
La vremea când au fost realizate desenele, Amazonul se transforma dintr-un amestec de savane, păduri tropicali și tufe spinoase în pădurea tropicală cu frunze largi pe care o cunoaștem astăzi. Cercetătorii proiectului lucrează pentru a afla când s-au stabilit oamenii prima dată în regiunea Amazonului. În același timp și-au propus să cerceteze cum a fost afectată de prezența oamenilor biodiversitatea din pădurea amazoniană.
Comunitățile din zona locală știau de picturile rupestre și i-au ajutat pe cercetători să le documenteze în urma acordului de pace din 2016 dintre guvernul columbian și grupul de gherilă FARC, care s-a dezamorsat după 52 de ani de conflict. Cercetătorii au lucrat pe site în 2017 și 2018.