Orașele aproape „fantomă” ale României: fenomenul care se amplifică de la an la an, cum dispar locuitorii

Orașele aproape „fantomă” ale României: fenomenul care se amplifică de la an la an, cum dispar locuitorii

În timp ce unele dintre orașele României se aglomerează peste măsură, altele pierd locuitori, în fiecare an, până în punctul în care riscă să devină adevărate localități fantomă.

Unul dintre orașele care se confruntă cu o soartă cruntă, din punct de vedere al depopulării, este chiar Băile Herculane, deosebit de apreciat în perioada Imperiului Austro-Ungar, însă și mai devreme, de Imperiului Roman.

Motivul pentru care asta se întâmplă este unul cât se poate se ușor de înțeles: condițiile economice ale orașului au făcut ca oamenii să se mute, în ultimii ani, în speranța că, în alte orașe, vor găsi locuri de muncă. Așadar, în ultimii 10 ani, orașul a pierdut mai bine de 20% din locuitorii săi.

Cu toate că aici situația este un pic mai bună, de depopulare suferă și orașe mai mari ale României, cum ar fi Galați sau Brăila, lipsa infrastructurii și a investitorilor care să ofere locuri de muncă fiind fiind factori importanți în decizia oamenilor de a pleca spre alte meleaguri.

La nivel de județ, cele mai depopulate sunt, în acest moment, Giurgiu, Teleorman, Olt, Gorj, Vâlcea, Călărași, Mehedinți, Argeș sau Dâmbovița.

Ce orașe o duc, totuși, mai bine

În mod evident, cel mai bine o duc orașe ca București sau Cluj-Napoca, unde oamenii aleg să se mute întocmai pentru că aici găsesc locuri de muncă bine plătite, iar municipiile, în sine, oferă condiții de trai peste media celorlalte orașe din România.

Zonele din imediata aproapiere a Bucureștiului și a Clujului sunt, de asemenea, la mare căutare, aici locuințele costând mai puțin decât în „buricul târgului”, dar aflându-se, deopotrivă, destul de aproape de „polul distracției”.

Așadar, în afară de câteva zone de interes, din țara noastră, se poate spune că România începe, încet dar foarte sigur, să devină un tărâm al nimănui. Nepăsarea autorităților locale, coroborată cu lipsa de fonduri sau dispersarea lor inegală duce la astfel de situații greu de descris în cuvinte.

Citește și: