Rușii au pus ochii pe Alaska și amenință SUA că o vor revendica: „Să-și aducă aminte că avem ceva de primit înapoi”

Rușii au pus ochii pe Alaska și amenință SUA că o vor revendica: „Să-și aducă aminte că avem ceva de primit înapoi”

Oficialii ruși au început să emită o serie de amenințări la adresa Statelor Unite, în încercarea de a respinge un tribunal pentru crime de război comise în Ucraina. Astfel, politicienii de vârf sugerează că Rusia ar putea fi interesată de Alaska, pe care SUA au cumpărat-o de la ruși în 1867.

Un apropiat al lui Putin amenință SUA

Președintele Dumei de Stat de la Moscova, Viaceslav Volodin, a avertizat că Statele Unite ar trebui să ezite atunci când confiscă sau îngheață bunurile rusești în străinătate și, în schimb, ar trebui să-și amintească că Alaska aparținea anterior Rusiei. Potrivit oficialului rus, Kremlinul ar putea cere înapoi statul cumpărat de SUA de la imperiul țarist, dacă Washingtonul va continua să confiște resursele rusești în străinătate.

„Integritatea nu înseamnă slăbiciune. Avem mereu ceva cu care să răspundem. Iar America să-şi amintească mereu. Există o regiune, Alaska. Iar când SUA încearcă să pună ordine în resursele noastre, să-și aducă aminte că avem ceva de primit înapoi”, a transmis Viaceslav Volodin, la o şedinţă a Dumei de Stat.

Alaska, în vizorul rușilor

Mai mult, adjunctul său, Piotr Tolstoi, ar fi propus chiar organizarea unui referendum în Alaska, pe acest subiect. Volodin a ținut să precizeze că Federația Rusă nu se amestecă în afacerile SUA, spunând că politicienii americani au acuzat Rusia pentru tot ceea ce se întâmplă în țară.

„Nu ne amestecăm în treburile interne ale americanilor, dar de zeci de ani ei spun că tot ceea ce li se întâmplă, alegerea tuturor președinților, se datorează faptului că Rusia se amestecă în treburile lor. Deci nu îşi respectă președinții şi nici alegerile făcute de propriii cetățeni”, a mai adăugat oficialul rus.

Dmitri Medvedev vorbește despre conflict nuclear

Iar Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a dus amenințările și mai departe, făcând aluzie la escaladarea nucleară: „Ideea de a pedepsi o țară cu cel mai mare potențial nuclear este absurdă și poate crea o amenințare la adresa existenței omenirii”, referindu-se la Rusia, care deține mai multe focoase nucleare decât orice altă națiune. Aliatul lui Putin a sugerat că Statele Unite nu au fost trase la răspundere pentru mai multe confruntări sângeroase și ar face bine să nu se uite la Rusia înainte de a-și examina propria istorie.

Alaska este cel mai apropiat teritoriu american de granița cu Rusia. Aceasta din urmă a colonizat statul la sfârșitul anilor 1700, dar a vândut teritoriul americanilor în 1867, contra sumei de 7.2 milioane de dolari.