01 sept. 2022 | 21:25

Oligarhul care îi întoarce spatele lui Putin și renunță la cetățenia rusă. În ce țară se mută

ULTIMA ORĂ
Oligarhul care îi întoarce spatele lui Putin și renunță la cetățenia rusă. În ce țară se mută

Un miliardar rus de descendență armeană a decis să renunțe la cetățenia rusă și să se mute în regiunea disputată Nagorno-Karabah. Oligarhul a luat această hotărâre pentru că înțelege toate riscurile cu care se poate confrunta. „A fost o decizie dificilă, dar corectă”, a subliniat Ruben Vardanyan, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari.

Unul dintre cei mai puternici oligarhi renunță la cetățenia rusă

Ruben Vardanyan (54 de ani) renunță la cetățenia rusă pentru a se muta în Artsakh, Republica nerecunoscută Nagorno-Karabah din Armenia. Anunțul său vine la mai puțin de o săptămână după ce forțele azere au preluat controlul asupra orașului cheie Lachin, legând regiunea separatistă de Armenia. Orașul se afla sub controlul forțelor de menținere a păcii ruși de când războiul de șase săptămâni, care a făcut peste 6.500 de morți, s-a încheiat în noiembrie 2020 cu o încetare a focului intermediată de Moscova.

„Am luat decizia, realizând riscurile pe care mi le asum, de a renunța la cetățenia rusă și de a mă muta în Artsakh ca cetățean armean. Această decizie a fost foarte dificilă pentru mine, dar atât de corectă”, a explicat antreprenorul bogat.

„Din nefericire, evenimentele din ultimii doi ani au dus la faptul că la mulți oameni [din Artsakh, n.r.] a existat o apatie, un sentiment că au fost abandonați, că nimeni nu are nevoie de ei. Cred că acest lucru este inacceptabil. Cred că, după războiul din 2020, noi, armenii din întreaga lume trebuie să fie lângă Artsakh”, a mai spus Vardanyan.

Unde se mută Ruben Vardanyan

Potrivit oligarhului rus, este singura modalitate prin care poate arăta cât de importantă este regiunea Artsakh pentru el. După ce renunță la cetățenia rusă și se va muta în patria natală, Ruben Vardanyan va transfera toate bunurile sale din Rusia către o fundație de familie.

Acesta este originar din Erevan, fiind fondatorul și fostul proprietar al companiei de investiții Troika Dialog, pe care Sberbank a cumpărat-o în 2011. În 2021, Forbes a estimat averea sa la un miliard de dolari. Într-un interviu acordat în această primăvară, afaceristul a declarat că se consideră un „vizionar evoluționist” și că se implică activ în comunități.

Tensiuni în Armenia

Luna trecută, Baku a preluat cu forța controlul asupra mai multor zone strategice din apropierea regiunii în litigiu, iar președintele din Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a precizat că oamenii care „s-au stabilit ilegal” în satele din districtul Lachin ar trebui să plece din zonă, „din propria voință”. Liderul a adăugat că familiile de azeri care au fost obligate să părăsească teritoriul în urmă cu 30 de ani se vor întoarce.

Nagorno-Karabah, care a fost sub control etnic armean aproape trei decenii înainte de războiul din 2020, este recunoscută internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Mulți afaceriști părăsesc Rusia

De când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, mulți oligarhi și oameni de afaceri au părăsit Rusia pe fondul sancțiunilor occidentale care vizează magnații apropiați de Vladimir Putin.