Olaf Scholz anunță că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace

Olaf Scholz anunță că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut un anunț major despre sancțiunile impuse Rusiei, în contextul invaziei Ucrainei. Potrivit oficialului european, măsurile nu vor ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev. Acesta este acuzat că a ezitat să susţină Ucraina după începerea războiului, însă, Scholz subliniază că a acționat rapid, dar prudent.

Olaf Scholz, anunț important despre sancțiunile impuse Rusiei

Sancţiunile impuse împotriva Federației Ruse, în urma invadării Ucrainei, nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev, a afirmat, luni seară, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că Ucraina va decide ce fel de pace doreşte.

Cancelarul german spune că Putin a greșit

Într-un interviu acordat pentru postul public de televiziune ZDF, Scholz a spus că președintele rus Vladimir Putin a greşit dacă a crezut că ar putea să câştige teritorii de la Ucraina, să declare încetarea ostilităţilor, apoi să vadă ridicate sancţiunile occidentale.

„El (n.r. – Putin) nu a crezut că Ucraina va rezista aşa cum a făcut-o. Nu s-a gândit că noi vom sprijini Ucraina să reziste atât de mult timp. Nu vom retrage sancţiunile, dacă el (Vladimir Putin) nu ajunge la un acord cu Ucraina”, a subliniat şeful executivului german.

Germania va continua să susțină armata ucraineană

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a respins criticile conform cărora a ezitat să susţină Ucraina după începerea războiului. Acesta a explicat că a „decis întotdeauna rapid, în coordonare cu aliaţii”. Apoi a adăugat că strategia stabilită a fost aceea ca Germania să acţioneze „prudent şi cu mintea limpede”.

„Președintele rus Vladimir Putin a început războiul din Ucraina „cu o brutalitate militară incredibilă”, a subliniat cancelarul. În ceea ce privește dezbaterea despre livrarea de arme puternice în Ucraina, Scholz a spus că mulți se concentrează prea mult pe termeni, și nu pe decizii concrete.

Armata ucraineană poate rezista mult în fața inamicului

Totodată, Scholz a subliniat că asistenţa militară şi financiară furnizată de către Germania şi alte state ale lumii a contribuit la succesele armatei ucrainene, care, potrivit acestuia, „este acum capabilă să reziste atât de mult împotriva unui inamic copleşitor”. Oficialul german a dat asigurări că țara sa va continua să susţină forțele ucrainene în lupta cu rușii.

Kremlinul îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept „operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, însă, Kievul şi Occidentul îl acuză de război neprovocat.

Citește și: