Putin este responsabil pentru „crimele de război” din Ucraina, acuză Olaf Scholz

Putin este responsabil pentru „crimele de război” din Ucraina, acuză Olaf Scholz

Președintele rus Vladimir Putin este responsabil pentru crimele de război din Ucraina, conflict care a provocat deja mii de victime, a declarat, marți, cancelarul german Olaf Scholz. Social-democratul a reiterat că NATO nu se va implica în lupta Rusia-Ucraina, dar a subliniat că aliații occidentali sunt uniți în hotărârea lor de a sprijini țara invadată de ruși. Germania a expediat deja arme antitanc, rachete sol-aer, muniție și alte echipamente defensive în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz îl acuză pe Vladimir Putin de „crime de război”

„Invazia Ucrainei de către Rusia rămâne o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat Scholz, în urma discuțiilor virtuale cu liderii occidentali asupra conflictului. „Uciderea a mii de civili, așa cum am văzut, este o crimă de război pentru care președintele rus este responsabil”, a punctat cancelarul german. „Simtim o durere imensă pentru victime și, de asemenea, trebuie spus, o mare furie față de președintele rus și acest război fără sens”, a continuat oficialul.

Scholz, care se confruntă cu o presiune mare în țara natală pentru a autoriza trimiterea de arme grele în Ucraina, a mărturisit că a început o „nouă fază” a războiului din cauza ofensivei Rusiei în estul Ucrainei.

Președintele Rusiei este pus la zid de Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, marţi, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, poartă responsabilitatea crimelor de război în Ucraina. Afirmația politicianului a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul videoconferinţei cu preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi omologi europeni.

Cu prilejul discuţiei, liderii şi-au reafirmat completa solidaritate şi susţinere faţă de Ucraina. Cancelarul german a subliniat că este, de asemenea, datoria lor să împiedice o extindere a războiului la alte ţări.

Berlinul se ferește să livreze arme puternice Kievului?

Social-democratul este foarte criticat în Germania, inclusiv în guvernul său de coaliţie cu Verzii şi liberalii, pentru presupusa sa reticenţă de a livra arme puternice în Ucraina. Berlinul a trimis doar echipamente defensive Kievului.

Armata germană, Bundeswehr, nu ar mai dispune de multe arme pe stoc pe care le-ar putea livra Ucrainei, potrivit lui Scholz. De aceea, guvernul şi întreprinderile din domeniul apărării lucrează la elaborarea unei liste de materiale militare care ar putea fi furnizate Kievului, a dezvăluit cancelarul Germaniei, fără a furniza amănunte despre tipurile de arme.

Ajutor militar de peste 1 miliard de euro

Guvernul german a anunțat, vineri, că intenționează să deblocheze peste un miliard de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, pe fondul plângerilor de la Kiev că nu primește arme grele de la Berlin.

Citește și: