Oficialii ruși avertizează NATO: ”Am mătura țările membre într-o jumătate de oră în cazul unui război nuclear”

Oficialii ruși avertizează NATO: ”Am mătura țările membre într-o jumătate de oră în cazul unui război nuclear”

Președintele agenției spațiale din Rusia vine cu un avertisment fără precendet. Dmitri Rogozin e de părere că în cazul în care s-ar declanșa un război nuclear, Rusia ar putea distruge țările NATO în jumătate de oră.

Ce spun rușii despre un război nuclear. Cât de mari ar fi pagubele

Oficialul de la Kremlin este convins că statele membre ale NATO ar fi distruse în cel mult jumătate de oră, însă dă asigurări că Rusia nu dorește un astfel de război ”având în vedere consecințele schimbului de rachete nucleare vor afecta starea Pământului nostru”.

Rogozin a venit cu o altă declarație dură. Acesta spune că NATO se află în războiu cu rușii.

„Alianța nu a anunțat-o, dar este evidentă pentru toată lumea”, a spus el.

În ce condiții ar apela Rusia la un atac nuclear

Pe de altă parte, șeful Dumei de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse spune că țara sa ar putea folosi și arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar.

„Această sarcină revine Ucrainei şi cetăţenilor săi”, a spus Viaceslav Volodin într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda.

Acesta spune că în 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, nu o mişcare populară de contestare a regimului preşedintelui Viktor Ianukovici.

„Ca urmare a acestei lovituri de stat, Crimeea s-a separat de Ucraina. Cetăţenii, în conformitate cu toate cerinţele şi normele internaţionale, au decis că vor să trăiască în componenţa Federaţiei Ruse. Republicile populare Doneţk şi Lugansk au decis să se separe de Ucraina şi să devină independente”, a afirmat Volodin.

Viaceslav Volodin exclude posibilitatea unui atac nuclear preventiv, iar o asemenea acțiune ar veni doar ca răspuns din partea unei operațiuni similare.

„Doctrina militară rusă prevede utilizarea armei nucleare ‘doar ca răspuns’ la un atac similar împotriva ţării. În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, noi avem în vedere doar posibilitatea de a răspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual”, a declarat Viaceslav Volodin, în acelaşi interviu. „Dacă ne atacă, noi răspundem”, a conchis el.

 

Citește și:
Etichete: