14 mai 2022 | 00:01

O regiune separatistă din Georgia vrea să facă parte din Rusia. Autoritățile vor lansa un referendum

ULTIMA ORĂ
O regiune separatistă din Georgia vrea să facă parte din Rusia. Autoritățile vor lansa un referendum

Războiul din Ucraina provoacă schimbări și în alte state. Acum, o regiune separatistă prorusă din Georgia, Osetia de Sud, vrea să facă parte din Rusia. Autoritățile vor organiza în 17 iulie un referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia.

Cine sunt cetățenii din Georgia care vor să aparțină Rusiei

„Șeful statului care e încă în exerciţiu, Anatoli Bibilov a „semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud”. Autoritățile vorbesc despre „aspiraţia istorică” a locuitorilor acestui mic teritoriu de a se alătura forțelor de la Kremlin.

„Ne întoarcem acasă! A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a scris Bibilov pe contul său de Telegram.

Osetia de Sud a fost punctul central al războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independenţa, precum şi a unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, şi a instalat acolo baze militare.

Kremlinul a atacat Georgia, în 2008, al cărei Executiv se revolta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localităţi georgiene.

Pe de altă parte Volodimir Zelenski a confirmat că își dorește să poarte un dialog direct cu Vladimir Putin, însă „fără alți intermediari”.

Zelenski a susținut, la Rai 1, că ar negocia cu Putin mai degrabă „în termeni de dialog, nu de ultimatumuri”.

„Ca președinte, sunt pregătit să vorbesc cu Putin, dar doar cu el. Fără alți intermediari ai săi. Și în contextul unui dialog, nu al unor ultimatumuri”, a spus Zelenski.

Totodată, trupele lui Putin bat în retragere în regiunea Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile. Mai mulți oficiali spun că armata rusescă a început să piardă în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

Rusia și-a arătat în ultimele zile interesul către zona de sud-est, unde se pare că îşi consolidează forţele în Izium, oraş pe care l-au capturat luna trecută.

Citește și: Serghei Lavrov, discurs acid la adresa Uniunii Europene. Declarația, întreruptă de un păun: ”E agresivă și belicoasă, un apendice al NATO”