O nouă forță mondială, confirmată: marile puteri care ”și-au dat mâna”. Implicațiile sunt globale

O nouă forță mondială, confirmată: marile puteri care ”și-au dat mâna”. Implicațiile sunt globale

China și Rusia tocmai au pus bazele unui proiect măreț, care va uni și mai mult cele două puteri economice uriașe. Este vorba despre un pod transfrontalier peste râul Amur, ce separă China modernă de Rusia.

Presa internațională vorbește despre nașterea unei noi forțe globale, referindu-se la această apropiere vădită dintre chinezi și ruși, pe măsură ce Moscova se confruntă cu sancțiuni economice din partea Occidentului, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina.

Rușii și-ar fi făcut astfel o strategie, de a se apropia mai mult de China, iar proiectele economice dezvoltate cu asiaticii ar putea să-l ajute pe Vladimir Putin să-și salveze economia de la colaps.

S-a sărbătorit cu focuri de artificii

Deschiderea podului Blagoveshchensk-Heihe de peste râul Amur a fost inaugurată cu mare fast, la ea luând parte mai mulți oficiali din cele două state. S-au dat și focuri de artificii în cinstea marelui proiect.

„Pentru prima călătorie pe podul de un kilometru inaugurat recent, opt camioane de marfă din China și opt din Rusia s-au deplasat într-o procesiune, fiecare purtând două steaguri naționale supradimensionate ale celor două țări, în timp ce alunecau unul lângă celălalt într-o coregrafie surprinsă de drone aeriene. Camioanele Chinei transportau electronice și anvelope, iar cele rusești ulei și cherestea, potrivit Moscovei”, notează CNN.

Cu această ocazie, rușii transmit că legăturile cu China sunt din ce în ce mai puternice, semn că odată cu ruptura economică de Occident, Moscova întărește legăturile cu alți parteneri, în speță chinezii.

Conform jurnaliștilor americani, podul va fi traversat zilnic de 630 de camioane de marfă, 164 de autobuze și 68 de autoturisme. În linii mari, investiția este uriașă, costul proiectului ridicându-se la 369 de milioane de dolari.

„Podul Blagoveshchensk-Heihe are o semnificație simbolică specială în lumea dezbinată de astăzi. Va deveni încă un fir de prietenie care leagă poporul Rusiei de China„, a declarat Iuri Trutnev, trimisul Kremlinului în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

 

Citește și: