O mină maritimă a fost găsită în Marea Neagră. Precizările autorităților

O mină maritimă a fost găsită în Marea Neagră. Precizările autorităților

O mină maritimă a fost găsită în Marea Neagră, în largul coastei Bulgaria. Obiectul a fost văzut de pe o navă civilă și a fost dezamorsată, ulterior.

Mină în largul Mării Negre

Mina plutitoare a fost observată de pe o navă civilă pe 30 iunie. Ea a fost găsită la 27 de mile marine de gura râului Kamchia, care se varsă în Marea Neagră.

În căutarea minelor au pornit un elicopter și alte nave auxiliare, ea fiind găsită și apoi neutralizată prin detonare controlată.

Experții militari au spus că dispozitivul era o mină ancoră de tip „YAM”, aflată în poziție de luptă.

La 19 martie, serviciul rus de informații FSB a declarat că 420 de mine navale pluteau în derivă liberă în Marea Neagră după ce s-au desprins în timpul unei furtuni. FSB susține că forțele ucrainene au amplasat minele, dar autoritățile ucrainene au respins această acuzație ca fiind dezinformare.

Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că a plantat minele navale în Marea Neagră și că le-a folosit ca „muniție în derivă necontrolată”.

„Dacă aceste mine au fost dezlănțuite, așa cum s-a afirmat, riscul continuă chiar și în [strâmtoarea] Bosfor”, a declarat pentru VOA Bora Serdar, un colonel de stat major în retragere din cadrul Forțelor Navale turcești. 

„Nu ar fi o surpriză dacă cel puțin câteva mine ar ajunge în strâmtoare.”

O amenințare regională

La 26 martie, Turcia, membră NATO, a detectat prima mină rătăcită pe coasta Mării Negre, în apropiere de Istanbul, în apropiere de Strâmtoarea Bosfor. Cea de-a doua a fost găsită în largul coastei Igneada, în apropiere de granița cu Bulgaria, la 28 martie.

Autoritățile turce au anunțat că echipele turcești de apărare subacvatică au detonat în siguranță ambele mine.

„Navele noastre de vânătoare de mine și navele de patrulare navală sunt toate vigilente”, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, la 29 martie, adăugând că Turcia lucrează la identificarea sursei minelor navale plutitoare.

Strâmtoarea Bosfor leagă Marea Neagră de Marea Marmara, Marea Egee și Marea Mediterană și trece prin cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul. Este o rută maritimă importantă pentru țările de la Marea Neagră.

Pe lângă Turcia, România a neutralizat o mină la 28 martie, după ce pescarii au observat-o pentru prima dată și au raportat-o forțelor navale.