O femeie a falsificat istoria rusă pe Wikipedia timp de peste un deceniu: cât de multă încredere poți avea în enciclopedia online

O femeie a falsificat istoria rusă pe Wikipedia timp de peste un deceniu: cât de multă încredere poți avea în enciclopedia online

Iată una dintre cele mai ciudate povestiri de editare Wikipedia din ultima vreme: cineva a editat secțiunea de istorie rusă a Wikipedia în limba chineză, inserând evenimente și figuri istorice de-a lungul unui întreg deceniu.

Oricât de distractiv este să glumești despre Wikipedia, enciclopedia online care poate fi editată de oricine este, de fapt, destul de exactă de cele mai multe ori (99,5% exactă pe tema drogurilor, spre exemplu, potrivit unui studiu). Chiar dacă nu aveți încredere într-o anumită afirmație, puteți aplica propria cercetare urmând citările.

Utilizatorul Zhihu Yifan este un romancier fantasy care s-a îndreptat către Wikipedia pentru puțină inspirație istorică, în timp ce scria un roman. A găsit o intrare despre Mina de Argint Kashen, care funcționa cu 40.000 de muncitori, despre care a considerat că este o “mină de aur” de cercetare pentru cartea sa.

Wikipedia, o sursă de încredere?

„După ce am descoperit această informație”, a scris el pe Zhihu, „i-am arătat unui grup de prieteni și apoi am găsit problema”.

Mina de argint Kashen, l-au informat prietenii lui după câteva cercetări, nu exista. Cercetând utilizatorul care a creat pagina, ei au descoperit curând că versiunile în limba chineză ale scrierilor de istorie rusă pe care ea le editase tindeau să fie mult mai lungi și mai detaliate decât omologii lor în limba rusă. Acest lucru, pentru că ea inventase multe detalii, evenimente și oameni.

„Există caractere care nu există în Wiki engleză-rusă direct pe Wiki chinezesc, iar aceste caractere sunt chiar inserate în figuri istorice pentru a obține autenticitate”, a scris Yifan. Acestea au inclus „un lung război Moscova-Tver pentru mina de argint Kashin inexistentă”.

Paginile – acum șterse, împreună cu conturile editorului – erau pe cât de detaliate, pe atât de fictive. Zhemao, așa cum este cunoscută, a folosit mai multe conturi pentru a crea aceste intrări false sau pentru a adăuga detalii false la cele reale, uneori pentru a adăuga autenticitate la intrările ei false. Editările au durat peste un deceniu, cel puțin din 17 ianuarie 2010.

„În prezent, comunitatea a verificat că utilizatorul a început să falsifice istoria dinastiei Qing și istoria modernă a Rusiei în 2010”, se arată într-o investigație a Wikipedia. „Se pare că a început să falsifice istoria Imperiului Rus în 2015”.