14 iul. 2022 | 15:23

O dronă militară americană foarte performantă s-a prăbușit la Câmpia Turzii. Fum gros la fața locului VIDEO

ULTIMA ORĂ
O dronă militară americană foarte performantă s-a prăbușit la Câmpia Turzii. Fum gros la fața locului VIDEO

O dronă militară s-a prăbușit, joi, 14 iulie, în apropiere de unitatea militară de la Luna (Câmpia Turzii, județul Cluj), unde se află soldați americani. Potrivit Antena 3, primele informații arată că aparatul fără pilot era dirijat de militarii SUA. Este vorba de o dronă aparținând armatei americane, care investighează incidentul. Ministerul român al Apărării nu participă la anchetă. Potrivit România TV, aparatul fără pilot este foarte performant – MQ-9 Reaper – și a costat armata SUA 15 milioane de dolari.

Dronă militară americană s-a prăbușit lângă baza militară din Câmpia Turzii

O dronă militară americană MQ Reaper s-a prăbuști, joi, în apropiere de orașul Câmpia Turzii. Incidentul s-a produs în jurul orei 14:00, la câțiva kilometri de baza aeriană Luna, unde se află și soldații americani.

MApN confirmă incidentul

În momentul prăbușirii, aparatul era dirijat de militarii americani. Este vorba despre o dronă americană de luptă care avea şi muniţie, folosită la exerciţii militare în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii. RTV susține că incidentul s-a petrecut la trei kilometri de baza militară. Din imaginile de la fața locului, un fum gros se înalță spre cer. Un reprezentant al MApN a confirmat incidentul.

Ministrul Vasile Dîncu a precizat, la Digi24, că drona era într-o misiune „de antrenament”: „Nu au fost pagube, au căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. (…) Deocamdată, aceste drone sunt folosite pentru antrenament. Ne antrenăm împreună, și noi, și americanii, cu aceste drone”.

Ce ipoteze sunt luate în calcul

Deocamdată, nu se cunosc motivele pentru care această dronă performantă s-a prăbuşit în lanul de porumb. Poate fi o problemă tehnică, de manevrare. Nu se știe dacă vântul a fost atât de puternic încât să doboare aparatul în zona respectivă, așa cum s-a întâmplat cu elicopterul din Grecia.

Imagini surprinse la fața locului

MApN nu se ocupă de acest caz. Nu sunt victime. Intervin mai multe echipe de anchetatori. MQ-9 Reaper, drona americană folosită la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, survolează zilnic spațiul aerian. Pe internet a apărut un video cu imagini surprinse de un amator, la puțin timp după prăbușirea aparatului militar.