Numărul cazurilor de hepatită acută a ajuns la aproape 200. Încă 2 posibile cazuri în România

Numărul cazurilor de hepatită acută a ajuns la aproape 200.  Încă 2 posibile cazuri în România

Numărul copiilor suspecți de hepatită se înmulțește în România. Alți doi minori au simptomele hepatitei ”misterioase”. Unul dintre copii are doar 8 luni, iar celălalt zece ani.

Hepatita acută face reavagii în rândul copiilor din România. Care ar putea fi motivul răspândirii accelerate

Ministerul Sănătății a informat, joi, că s-au înregistrat alte două cazuri suspecte de hepatită cu cauze necunoscute. Cei doi minori se află deja sub supravegherea medicilor.

„Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, spun autoritățile

Știrea inițială: Un nou virus a ajuns să facă prăpăd în rândul copiilor din România. Se pare că virusul de hepatită acută de origine necunoscută la minori e aproape de 200. Anunțul a fost făcut de Centru European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

„Sunt investigaţii în desfăşurare în toate ţările care au confirmat cazuri, dar deocamdată cauza acestei hepatite este necunoscută”, a fost anunțul făcut de Andrea Ammon,  directoarea ECDC, în timpul unei conferințe de presă.

Directoarea ECDC a adăugat că o posibilă cauză ar putea fi o legătură cu o infecţie provocată de un adenovirus. În acest moment, investigaţiile au exclus prezenţa vreunuia din viruşii hepatici cunoscuţi până în prezent, respectiv viruşii A, B, C, D şi E.

„Cu atâţia factori necunoscuţi, este dificil de efectuat o evaluare a riscului, dar impactul este ridicat”, a mai spus şefa ECDC, făcând referire la faptul că aproximativ 20 de copii au necesitat transplant hepatic.

Aceasta a dat asigurări că nuau fost descoperite nicio legătură între aceste cazuri de hepatită şi călătorii. Cele mai multe cazuri au fost la copii care au până în cinci ani. Simptomele inițiale au constat în vărsături și diaree, urmate de îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, ceea ce este cunoscut ca icter.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat chiar în prima zi de Paște că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, au fost identificate în 11 țări.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a spus OMS într-un comunicat.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a tras semnalul de alarmă în ceea ce îi privește pe furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la investigațiile recomandate în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute.

CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul – nu doar a plasmei sanguine – poate da rezultate mai bune.

Citește și:
Etichete: