Cazuri neobișnuite de hepatită în Europa și SUA, confirmate și în România. Care sunt simptomele

Cazuri neobișnuite de hepatită în Europa și SUA, confirmate și în România. Care sunt simptomele

Omenirea este alarmată de cazurile de hepatită apărute la copii, ce se răspândesc rapid în întreaga lume. După o serie de pacienți depistați în mai multe țări europene și în SUA, hepatita misterioasă a apărut și în România! Medicii români sunt în alertă, după primul caz identificat în Capitală.

Hepatită misterioasă în Europa și SUA, confirmată și în țara noastră

O creștere a cazurilor de hepatită în rândul copiilor este investigată de experți. Datele recente de la organizațiile de sănătate din SUA, Marea Britanie și UE, inclusiv Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, arată că unii copii, cu vârste între 11 luni și 13 ani, au fost diagnosticați cu hepatită. Mai nou, afecțiunea a apărut și în țara noastră.

Medicii români sunt în alertă

A fost confirmat primul caz de hepatită misterioasă în România, la un copil din București. Doctorii sunt deja în alertă și vor să afle de unde provine virusul, deoarece în probele de laborator recoltate nu există o legătură între această boală și celelalte virusuri A,B,C,D,E.

Ce ia în calcul OMS

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, primele ipoteze luate în calcul ar fi modificarea unui adenovirus. Cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută la copii au fost descoperite în 11 țări, a transmis OMS. Dintre cazurile depistate, un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, notează CNN.

Cazuri raportate în mai multe țări

La ora actuală, au fost confirmate cazuri de hepatită misterioasă în Europa și SUA. Marea Britanie investighează 114 cazuri de inflamație hepatică la copii. Între timp, afecțiunea s-a răspândit în Spania, Israel, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit reprezentanților OMS.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a precizat Organizația.

Ce simptome are afecțiunea de origine necunoscută

Specialiștii spun că simptomele sunt asemănătoare cu hepatita normală: inflamarea ficatului, greață și vărsături. Totuși, forma acestei hepatite este una virulentă, cu evoluție spre insuficiență hepatică, fiind necesar transplantul hepatic. Această boală afectează preponderent copiii cu vârste mai mici de 10 ani şi se manifestă prin îngălbenirea pielii, diaree, vărsături şi dureri abdominale.

Citește și Două cutremure în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine au avut

Mulți bolnavi au semnalat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice.

Citește și: